Жители и гости на Карлово, сред които и висши военни, днес почетоха паметта и делото на Апостола на свободата Васил Левски, съобщиха от Министерството на отбраната.

"Преди 145 години на бесилото в София увисна най-великият син на България. Единственият човек, за когото никой приживе и 145 години след смъртта му не си позволява да каже лоша дума. Единственият, който поколения българи смятаха и смятат за светец - Васил Иванов Кунчев." - с тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна множеството на тържествената заря-проверка.

Той припомни завета на Апостола, актуален и днес: "Всичко се състои, според нас, в нашите задружни сили. Против тях не може да противостои и най-силната стихия. Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите задружни сили."

Министър Каракачанов призова да помним българската история за освобождение и национално обединение, изписана със саможертвата на стотици български герои.

По думите му, днес имаме задължението към Апостола да забравим своите политически различия, за да бъде България просперираща и силна.

На възпоменателната церемония за отбелязване на 145-ата годишнина от смъртта на Васил Левски, присъстваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, началникът на Военната академия "Г. С. Раковски" генерал-майор Груди Ангелов, командирът на 61-а Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, стотици жители и гости на града. В тържествения ритуал участваха представителни роти и военният духов оркестър на 61-а Стрямска механизирана бригада.

Утре, 19 февруари, от 11.00 ч. на площад "Васил Левски" в гр. Карлово ще се състои възпоменателен митинг-поклонение в знак на преклонение към делото на Васил Левски, съобщават още от МО.

България и всички, които заемат държавни постове, са в дълг пред Левски

България и всички, които заемат държавни постове, са в дълг пред Левски

В днешния ден на прошки е редно всеки българин да поиска прошка от Левски