"Това, което става тук, е чудовищно".

Така определи видяното кметът на Ловеч Корнелия Маринова пред журналисти, след като днес беше в София на съвещание по повод намерението на Общобългарския комитет "Васил Левски" да прави шествие срещу проекта за нова Конституция, съобщиха от Община Ловеч.

Шествието трябва да се проведе на 2 септември в София.

Проектът за нова Конституция на ГЕРБ бил пълен с грешки и неточности

Проектът за нова Конституция на ГЕРБ бил пълен с грешки и неточности

Според адвокат Валя Гигова ГЕРБ целят туширане на общественото напрежение

Като член на УС Маринова бе поканена спешно, в късните часове на 26 август, от председателя Васил Василев да се присъедини към идеята.

В поканата пише: "Ние не можем да стоим безучастни пред опитите за ликвидиране на българската държавност. Не можем да позволим на ренегати и продажници да подготвят унищожението на държавата."

Кметът на Ловеч обаче се обявява категорично против политизираното събитие.

"Това не е за първи път, така стана и на 19 февруари при поклонението в София. Сега нещата са много по-сериозни. Никога и никой не си е позволявал да посегне на Левски по този начин! В момента се правят груби опити той да бъде използван политически и няма как да приемем това спокойно. Заседанието днес бе извънредно и поводът е да се обсъди възвание във връзка с конституцията, която евентуално предстои да бъде внесена, при достатъчен брой подписи. Другата точка е участие в протестно шествие на 2 септември, което не виждам как може да е наша тема", заяви още кметът на Ловеч Корнелия Маринова, която е член на комитета и е част от управителния съвет.

"Ние сме непартийно сдружение, което има обществено културни функции и е свързано с живота и делото на Левски. В никакъв случай целите не са свързани с политическия живот. Моят живот е свързан от десетилетия с комитета. От 1992 г. участвам в работата на комитета, от 2017 г. съм член и на управителния съвет на сдружението. Васил Василев е председател от 2017 г. Преди това съм работила със светила като проф. Дойно Дойнов и проф. Стоян Джавезов, които никога не са допускали сдружението да бъде въвличано в политически игри и задкулисие", обясни Корнелия Маринова.

По последна информация, председателят Васил Василев не е събрал необходимите подписи и се е отказал от идеята.

На 2 септември, протестиращите в София готвят мащабен протест за началото на новия парламентарен сезон.