2615 лв. са необходими за издръжката на едно тричленно семейство - двама работещи с едно дете. За една година нужната сума за издръжка на живот се е вдигнала с 91 лева за семейство с едно дете и с 51 лева за един работещ човек. Данните за издръжката на живот за месец юни представи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

1453 лв. е издръжката на живота за сам работещ и живеещ човек. Само за храна пък са нужни 572 лева на един работещ, или 39,4% от дохода му.

Основният фактор за изменението на заплата за издръжка и необходимите доходи за издържане на живот е успокоението на инфлационните индекси в глобалната икономика. През второто тримесечие на 2024 г. се наблюдава тенденция към успокояване на инфлационните индекси, които рефлектират и върху икономиката, обясни от своя страна зам.-директорът на Института за социални и синдикални изследвания и обучение Виолета Иванова.

КНСБ настоява за ръст на заплатите в обществения сектор с поне 10%

КНСБ настоява за ръст на заплатите в обществения сектор с поне 10%

Промяната трябва да залегне в бюджета за следващата година

Цената на природния газ на годишна база намалява с 9%. Цената на петрола също бележи намаление на годишна газа и на тримесечна база, което се отразява и на цените на българската икономика.

Общият индекс на цената на производител намаляват спрямо месец май с 1.2%. Това се дължи на производството и разпределението на топлинна и електрическа енергия. Покачване на цената се наблюдава в производството на облекло и напитки.

Цената на хранителните стоки

Цените на основните хранителни стоки продължават да нарастват. Инфлацията все още не е преодоляна. Цената на зеленчуците намаляват с 6.9%, картофите намаляват с 14%, яйцата намаляват с 3%, мазнините намаляват с 1.7%, зелето намалява с близо 20%.

Цената на олиото намалява с близо 20%.

Цената на млякото и млечните продукти се увеличават с 1.3%. Нарастване се наблюдава и при киселите млека с 1.2%. При заведенията за обществено хранене също се отчита ръст на цената за консумация на храна в ресторант.

При месото и месните продукт годишният ръст на цената е 3.7%. Има осезаемо нарастване при колбасите и месните продукти със 7.4%. Каймата нараства с близо 11%.

При хляба и хлебните изделия цената на годишна база цените с 2.9% .Само оризът е нараснал със 7.5%.

При водата и безалкохолните напитки също има нарастване на цените с 5%.

Пламен Димитров очаква вълна от протести в редица сектори

Пламен Димитров очаква вълна от протести в редица сектори

В икономиката текат процеси, които политиците не забелязват

Цена на нехранителните стоки

При групата на нехранителните стоки, от групата на електроенергия, газообразни и други горива се наблюдава намаление с 0.5%, но на годишна база нарастването на цената е с 3.9%. КНСБ отчита намаление на цената на дървата с 12% и на цената въглищата с 10% към настоящия момент.

При сезона на горещините се наблюдава ръст на цените на хладилници и фризери, на климатиците и електрическите бойлери.

Лекарствата задържат цените си, като лекарските услуги поскъпват с 6% на годишна база.

Нарастване се наблюдава на транспортните услуги чрез нарастване билетите на железопътния транспорт - общото нарастване на тримесечна база е 19%. При въздушния транспорт също има нарастване на цената на билетите.

НСИ: Средногодишната инфлация е 4.6% към юни 2024

НСИ: Средногодишната инфлация е 4.6% към юни 2024

Месечната инфлация е -0.2%, а годишната инфлация е 2.5%