Готвят се протести в редица сектори. Напрежение има в градския транспорт в София, където водачите очакват ново увеличение на заплатите. В здравеопазването нещата не са добре. В енергетиката има нестабилност и неяснота. Това заяви пред Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той отбеляза, че проблемите са решими, стига да има кой да вземе решенията. По думите му проблемът е, че няма чуваемост. Вече 7-8 месеца няма с кого да говорим. Няма желание за диалог, изтъкна синдикалиста.

Димитров посочи, че в икономиката текат процеси, които политиците не забелязват. От средата на 2023 г. наши водещи икономически партньори са в рецесия или близо до нея. Това създава проблем сред българските фирми, работещи с износ. Поръчките спадат, стига се до съкращения. Машиностроителния сектор и химическата промишленост са най-застрашени, пояси той.

Според него са нужни мерки, които да подпомогнат пазара, за да няма уволнения. Един от вариантите е да се въведе мярка подобна на 60/40 като по време на пандемията, смята той.

Президентът на КНСБ заяви, че синдикатите подкрепят предложеното от служебното правителство вдигане на линията на бедност от 1 януари 2025 г. Трябва да бъде променена методиката. Индексът на потребителските цени, който се взема, трябва да бъде ориентиран към малката потребителска кошница, уточни Димитров.

Той не е оптимист, че ще има редовно правителство. По думите му вървим към предсрочни избори. Това не означава обаче, че служебния кабинет не трябва да си върши работата, допълни Пламен Димитров.

КНСБ: Все още не са осигурени първите 250 млн. на мините за рекултивация на терените

КНСБ: Все още не са осигурени първите 250 млн. на мините за рекултивация на терените

ЕК е изпратила 24 уточняващи въпроса за първия транш