КНСБ и КТ „Подкрепа" приеха общи антикризисни мерки, които да бъдат обсъдени в Националния съвет за тристранно сътрудничество с държавата и бизнеса, информира БНР.

Синдикатите искат към премиера Бойко Борисов да се създаде антикризисен съвет, който да прави постоянен мониторинг на социално-икономическата ситуация, за да се улесни достъпа на бенефициентите до парите от еврофондовете и държавата да изплати дълговете си към бизнеса.

По мнение на профсъюзите трябва да се увеличи поне с 500 милиона лева капиталът на Българската банка за развитие.

Част от исканията са за по-високо обезщетение при безработица, което да покрива поне 60% от загубения доход, както и по-висока минимална заплата, която в момента е под прага на бедност.

Според оценката на двата синдиката с реализирането на тези мерки може да се очаква съживяване на икономиката.

В становище до премиера Бойко Борисов и до министъра на икономиката Трайчо Трайков от КНСБ изразиха недоволство заради уволнението на повече от 30 работници и специалисти във ВМЗ „Сопот".

От синдиката декларират, че при бездействие от страна на Министерството на икономиката ще информират европейските и международни организации за грубото погазване на трудовите и човешките права в България