Националният омбудсман Константин Пенчев смята, че всяка община трябва да избере свой обществен посредник, съобщи БНР. Пенчев уточни, че в момента законът за местното самоуправление позволява на местната власт да подхожда към избора пожелателно, затова по-голямата част от общините нямат свой посредник.

По думите му в България има само 24 омбудсмана в 263 общини, защото общинските съвети са избрали да нямат обществен посредник. Пенчев заяви, че за него е важно да има симетрия в уредбата," защото националният омбудсман се избира с обикновено мнозинство от Народното събрание, но с тайно гласуване. Значи и общинският омбудсман трябва да се избира с обикновено мнозинство. В момента това квалифицирано мнозинство действа в ущърб на омбудсманите, защото винаги може да каже една община "ние не може да подсигурим такова мнозинство, ми какво да правим, не можем да го изберем".

Омбудсманът заяви, че ще положи всички усилия за създаването на необходимата законова рамка, която да задължи всяка община да избере свой обществен посредник