Днес пред Министерството на финансите се проведе протест, организиран от "Възраждане". Поводът беше информация ч за намерението на служебното правителство да внесе плана за присъединяване на България към еврозоната.

"Валутният борд в България има буфер. Точно поради тази причина от години финансовата ни система е стабилна. Този буфер е на стойност около 56 милиарда лева, които стоят в БНБ като гаранция. В момента, в който България влезе в еврозоната, една част от от тези 56 милиарда лева ще отидат в Европейската централна банка. Другата част ще останат на разположение на българското правителство, което в един момент ще разполага със сума, съизмерима с държавния ни бюджет. Нали разбирате, че това ще бъде най-голямото еднократно финансиране на държавния бюджет в историята на Третата българска държава? Тук аз ще изкажа едно предположение: тези пари вероятно няма да бъдат използвани по предназначение и този път ще говорим не за кражбата на века, а за кражбата на хилядолетието. Предположението ми е свързано с това, че в България има високи нива на корупция най-вече сред представителите на политическия елит и приближени до тях олигарси. Лошото е, че само ние от "Възраждане" поставяме темата за запазване на българския лев. Тази тема не присъства в публичните дебати", каза д-р Костадинов.

От "Възраждане" са категорични, че решението за отказ от българския лев и въвеждане на еврото е сериозно и касае бъдещето на поколения българи, поради което не може да бъде решавано от служебното правителство, защото зад него не стои политическа партия, готова да понесе политическата отговорност.

"Отговорността за решенията на кабинета в момента носи само и единствено Румен Радев - няма парламент, няма политически партии. А още по-отчайващо е, че в момента всички политически партии декларират такава вярност към чуждите влияния, каквато едно време се декларираше към СССР. Сега се обърнаха нещата - вече не говорим за Варшавски договор, говорим за НАТО, не говорим за Съветски съюз, говорим за Европейски съюз. Българската валута е една от най-старите в света действащи валути, БНБ е на 140 години и е на 10-то място в света като най-стара действаща банка - всичко това, ако допуснем приемане на еврото, ще го загубим. Ние от "Възраждане" сме си поставили една-единствена цел: искаме България да продължи да съществува за нашите деца. Ние сме загубили всичко освен българския лев - единственият символ на нашия суверенитет. В момента, в който изгубим валутата си, ще загубим безвъзвратно българската независимост", добави д-р Костадинов.

Той допълни, че на 14 ноември България е изправена пред избор как ще продължи напред, а българите имат възможност да изберат дали да подкрепят свободата и Възраждане или робството и верността на другите партии към американското посолство и Европейския съюз.

"Възраждане" е с номер 5 в бюлетината!