Написал съм тази книга за тези, които не са преживели прехода или са били много млади. Това е моят личен разказ.

Tова заяви бившият премиер и лидер на СДС и ДСБ Иван Костов за книгата си "Свидетелства за прехода"  в интервю за предаването "12+3" по БНР.

Припомняме, че книгата бе представена миналата седмица и събитието събра стотици, сред оито и много личности от политическия ни елит. 

Книгата се опира на много факти, документи, числа, статистика, данни. Идеята ми е да се хвърли светлина върху прехода и да се позволи да се придвижим напред. Да си изясним миналото, да го извадим от мъглата и да продължим напред, каза Костов. 

Стотици събра премиерата на книгата на Иван Костов

Стотици събра премиерата на книгата на Иван Костов

Експремиерът отговаря на всички слухове и клевети

Антагонистът на прехода, по думите му, е бил посткомунистическият човек, защото той трябваше да спре да мисли, че не носи отговорност за себе си. Преходът е буржоазна контрареволюция на социалистическата революция. Нямаше политическа подготовка. Имаше силен икономически екип, но много малко разбирахме от политика и много малко от проблемите на сигурността".

Чест е на икономистите още от времето на комунизма, че видяха, че нещата се развиват зле за България още в първата половина на 80-те години. Още тогава те предвидиха, че страната влиза в тежък период на натрупване на голям външен дълг, който не може да обслужва, и че ще се стигне до лоша развръзка. Никой от тези хора не беше послушан от онзи режим. Затова България катастрофира много тежко и обяви фалит. До втората икономическа катастрофа се стигна заради отказа да се осъществят реформите, започнати по времето на Димитър Попов и от правителството на Филип Димитров. Лошо управление и отказ да се правят реформи доведоха до втората икономическа криза в страната, заяви още експремиерът.