Омбудсманът Диана Ковачева поиска от здравния министър безплатен телефон за COVID. Повод затова са ежедневно постъпващите в институцията на обществения защитник сигнали от граждани, в които изразяват възмущение, че на обявения от Столичната РЗИ телефонен номер 070050014 за въпроси, свързани с COVID-19, им се начисляват такси, без реално проведен разговор.

Тя посочва жалба на жена, която прилага разпечатка, от която е видно, че за общо 16 нейни обаждания към сметката й са начислени 8 лв., и то само за изслушани указания на оператора, но не и за проведен разговор със служител на СРЗИ. Жената е недоволна, защото е таксувана, без да е получила реално услуга.

Заработва специален телефон за въпроси за ваксинацията срещу COVID-19

Заработва специален телефон за въпроси за ваксинацията срещу COVID-19

На обажданията ще отговарят двама медици от Медицинския университет в София

Във тази връзка Диана Ковачева настоява да бъде обсъдена възможността гражданите да могат да задават своите въпроси за COVID на безплатен за тях телефон, а при невъзможност - да им бъдат осигурени достатъчен брой телефонни линии с обичайното таксуване на услугата.

Практика в тази област има Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), чийто национален телефонен номер с код 0800 за обслужване на гражданите е безплатен. Вярвам споделяте мнението ми, че в условията на извънредна епидемична обстановка, контактът с институциите по актуални за гражданите въпроси, имащи пряко отношение към техните живот и здраве, не следва да ги натоварва допълнително с разходи, категорична е Ковачева.