Не чувствам осъзнатост за такава подкрепа в министъра на околната среда и водите, но поне не е негативно настроен за разлика от министъра на образованието и науката.

Това заяви пред News.bg бившият образователен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Красимир Вълчев относно преминаването на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към МОСВ.

Много се надявам министърът на околната среда и водите да подкрепя НИМХ както за увеличение на възнагражденията, да осигурява допълнителни средства за модернизация на института и да даде стабилност и предвидимост на развитието му като предложи специален закон за института, надява се Вълчев.

Той обясни, че в 132-годишната си история НИМХ е бил близо 60 години в структурата на БАН и над 70 години в различни министерства, като над 60 от тях в структурата на МОН. НИМХ има статута на научна организация и нашето мнение е, че трябваше към МОН, но за съжаление очевидно министърът на образованието на иска института в неговата структура, коментира Вълчев.

Окончателно: НИМХ отива в МОСВ

Окончателно: НИМХ отива в МОСВ

Народните представители поспориха отново за това какъв стопанин на НИМХ ще е екоминистъръ

Той се надява министърът на околната среда и водите Борислав Сандов да запази финансовата автономност, делегираният бюджет на НИМХ и да се осигури административна самостоятелност като на една научна академична организация, но това не било прието.

Според Вълчев няма никакви причини НИМХ да се прехвърля повече и за това от ГЕРБ заподозрели, че това е част от една наказателна акция. За съжаление преди повече от 3 години, когато институтът поиска да излезе извън структурата на БАН, Вълчев чул деструктивни гласове, че институтът трябва да бъде наказан, да му се отнеме статута на научна организация, финансовата самостоятелност, за да се даде сигнал към останалите институти, че ако и те решат извън структурата на БАН, това няма да направи по-добро съществуването и финансирането им.

"Подозираме министърът на образованието в изпълнение точно на тази наказателна акция в момента, защото няма никаква друга причина да се мести НИМХ. Това не е най-важната структура на промяна, нито има кой знае каква институционална логика в това да се премести институтът, а има логика да бъде към МЕ, към МЗХГ, към МО, но точно защото е научна организация и обслужва много министерства. Историческата логика е била НИМХ да бъде към МОН", каза още Вълчев.