Нова криза с местата и детските градини е възможно да назрее в столицата. Поводът е наредба № 26 от 18 ноември 2008 г. за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях.

Според нея децата, които са настанени в яслени групи, трябва да ги напуснат при навършване на три години. Реално в тази си част наредбата не е нова, но проблемът, свързан с нея едва тепърва се разраства. 

По закон детските градини са задължени да приемат деца при навършване на три години. Те обаче започват работа едва септември. Тоест, ако детето ви навърши 3 години например на 5 януари, то автоматично следва да бъде изключено от яслена група. Така се получава парадокса, че месеци наред държавата не поема грижата за него.

До момента запознати с проблема коментираха, че е съществувало неписано правило яслите да задържат деца, които са навършили определената възраст, а детските градини да ги приемат по-рано. С разрастващото се население в столицата, предимно от млади семейства с деца, това вече се явява невъзможно.

News.bg потърси за коментар столична община. Нели Нешева от дирекция здравеопазване към общината заяви, че проблем действително има, но той не е толкова свързан с яслените групи, колкото с детските градини. В яслите няма такава оста липса на места, както с градините, добави тя и уточни, че в момента за места в яслите чакат около 500 деца.

Не така обаче стоят децата с детските градини. В момента за места там чакат близо 3 000 деца, заяви от своя страна Мария Минчева, директор на  дирекция "Образование" към общината.

Нешева каза още, че проблемът назрява от два факта, които съчетани сега, обуславят и сериозността на ситуацията. Първо, по думите й, през последните шест-седем години в София са били закрити над 40 детски градини.

Като бройка места, цифрата е голяма, коментира тя. От друга страна, отново през последните години, напливът към столицата е огромен. За постоянно да живеят в София идват предимно млади семейства с деца, или такива, които впоследствие имат наследници.

Според нея дори да се строи с бесни темпове, което реално не се и случва, на огромния наплив към столицата, няма как да се отговори. От друга страна именно заради големия поток от хора в София, яслите и детските градини все по-стриктно спазват въпросната наредба.

Tака не само, че децата са почти лишени от достъп до детска градина, но и след излизане от ясла се оказват принудени да потърсят частни детски заведения.

От общината допълниха, че във връзка с проблема, ще изготвят предложение, според което деца, които са в подобна ситуация, да бъдат приемани по-рано в детските градини. Идеята ще бъде дадена за обсъждане на столичния общински съвет.