Липса на нормален диалог между държавните институции, партиите и гражданското общество. Такава оценка направиха специалистите по Конституционно право доц. Наталия Киселова и д-р Борислав Цеков в края на парламентарния политически сезон.

В сутрешния блок на БНТ и двамата специалисти достигнаха до заключението, че премиерът Бойко Борисов не е присъствал достатъчно в Народното събрание.

По думите на доц. Киселова се вижда и една много последователна линия на липса на диалог в Народното събрание. Неглижира се дейността на опозицията и техните усилия не водят до реализация на парламентарни процедури, коментира тя. Ярък пример е смяната на 15 министри, при което премиерът не е присъствал лично в законодателния орган на нито една от процедурите.

Ремонтът на кабинета Борисов - 3: четирима министри си отиват

Ремонтът на кабинета Борисов - 3: четирима министри си отиват

Владислав Горанов, Младен Маринов, Емил Караниколов, но и Николина Ангелкова

Според Цеков министър-председателят е длъжен да поддържа диалог, полемика с всички парламентарни партии и с институцията на Народното събрание. Той посочи, че настоящият парламентарен сезон е един необичаен сезон и заради коронавируса. След мерките правителството изпусна юздите на кризата и социално-икономическите последици остават недостатъчно добре обезпечени с мерки, коментира Борислав Цеков.

Има закъснение, което нагнетява допълнително напрежение в три насоки - социално-икономическо напрежение, остър дефицит на доверие в политиката, а и една естествена и разбираема умора от управлението на една партия в последните 10 години, обясни Цеков.

Близо 60% от българите не вярват, че протестите ще свалят правителството
Обновена

Близо 60% от българите не вярват, че протестите ще свалят правителството

63% от хората не смятат, че президентът ще бъде свален

Доц. Киселова не намира проблем в присъствието на премиера в социалните мрежи, но това не замества в никакъв случай присъствието му в парламента. Двамата специалисти по Конституционно право не виждат мотив в искането на оставката на главния прокурор Иван Гешев, но той трябвало на три месеца да гостува на Комисията по правни въпроси в Народното събрание.

Конституционният съд дал ясна рамка, по която да работят институциите.

В заключение Борисов Цеков посочи, че става въпрос за африканизация на политиката в отношенията между премиер и президент, но според доц. Киселова проблемът е институционален. Отказът от диалог е доста спорен от политическо, но и от конституционно гледище, каза още Цеков.