Ловци и еколози се обявиха против нови методи за избиване на дивите свине, съобщава БНР.

По предложение на Министерството на земеделието с изменение на Закона за лова и опазване на дивеча се допуска използване на отрови и експлозиви при отстрела на диви прасета в борбата с африканската чума по свинете.

Явор Гечев от "Четири лапи" посочва, че се дава възможността за поголовно избиване на животни, които се водят съмнителни за болести - независимо от това дали имат симптоми. За целта могат да се използват всички забранени до момента начини - с отрови, експлозиви, автоматично оръжие, ток, елетрошок и капани - методи, които по негови думи се считат за неетични и изключително опасни за животните и хората.

Според Гечев това е опасно както за домашните, така и за дивите животни и ще има сериозен ефект върху околната среда, тъй като отровите трудно се разграждат в природата, а експлозивите могат да причинят пожари.

От "Четири лапи" категорично против използването на отрови по време на лов

От "Четири лапи" категорично против използването на отрови по време на лов

Те призовават МЗХГ да ограмоти българските ловци

Той бе категоричен, промените в закона няма да решат проблема с африканската чума. Според природозащитника целта е да се създаде репресивен механизъм на Министерството на земеделието да принуждава ловците да изпълняват мерки, които не кореспондират с установения законов ред - да бъдат финансирани със средства от държавния бюджет.

От Националното ловно рибарско движение също се обявиха против тези промени.

Васил Василев от организацията заяви, че е неправилен подход да се привличат лица от други ведомства, които са длъжности лица без правоспособност да извършват ловна дейност. Това по негови думи може да стане, ако с решение на Министерския съвет се обяви извънредно положение в съответния район, а не да се правят промени в закона.

От Агенцията по горите увериха, че ще прецизират текста в закона и няма да допуснат използването на забранени методи, уреди и средства в този закон за избиване на дивите животни.

От Агенцията посочиха, че ще проведат среща по темата с неправителствените организации и Ловния съвет, като ще се настоява част от текстовете да се изтеглят.

Общественото обсъждане на промените в закона изтича днес.