Единна Асоциация на общините от двете страни на границата е учредена в Кюстендил по време на трансгранична кръгла маса между местната власт от България и Македония.

Кюстендил бе домакин на трансгранична кръгла маса на тема: "Българо-македонските отношения: приоритети, общи перспективи и предизвикателства".

България и Македония с меморандум за роуминга

България и Македония с меморандум за роуминга

Към момента един мегабайт интернет в роуминг струва около 25 лв

Срещата между местната власт покрай границите на България и Македония се организирана по инициатива на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев и народния представител от Кюстендилска област Кирил Калфин.

Всички участници в дискусията изразиха задоволство от поетата инициатива за провеждане на съвместната трансгранична среща. Една от основните идеи на срещата бе новоизбраните кметове от Македония да се запознаят със своите колеги от България и да им бъде предоставена информация за възможностите, които предлага Европейският съюз.

С Македония правим общ Балкански туристически маршрут

С Македония правим общ Балкански туристически маршрут

Сътрудничество при бедствия и инвестиции в икономиката договориха двете правителства

"С тази среща искаме да покажем нашето искрено желание и да протегнем ръка на Република Македония по пътя й към Европейския съюз. Затова сме и поставили Западните Балкани като приоритет по време на Българското председателство. Двете правителства са готови и имат желание за още по-сериозно сътрудничество във всички области. Затова е логично, два дни след срещата на двете правителства в град Струмица, да имаме и среща на местната власт", заяви Ковачев.

Договорът с Македония в сила до края на годината

Договорът с Македония в сила до края на годината

Договарят Захариева и Димитров

Той анонсира идеята за създаване на една Асоциация на общините от двете страни на границата.

"Това бе дебатирано по време на срещата и стигнахме до общото решение, че това е добър инструмент. В тази Асоциация общините от двете страни на границата ще могат да защитават своите интереси по-добре пред двете правителства и пред европейски институции, с възможност за финансиране на проекти, които са в полза на гражданите. Всички присъстващи на срещата общини изявиха готовност да участват, но тя ще бъде отворена, разбира се, и за тези, които не са могли днес да присъстват в Кюстендил", допълни евродепутатът и уточни, че общините, нагърбили се със създаване на Асоциацията, са Кюстендил и Куманово.

Той добави, че в момента има 48 проекта между България и Македония по ТГС.

Темата за Коридор номер 8 също бе засегната.

"За него трябва да се търси финансиране, затова и българското правителство инициира през декември среща със Световната банка за възможности за финансиране и на отсечките по Коридор номер, и за контролно-пропускателен пункт "Клепало", обясни още Андрей Ковачев.

Народният представител Кирил Калфин също изтъкна важността на Коридор номер 8 и на жп линията, която се предвижда от Скопие за София.

"Това са такива големи инфраструктурни проекти, които ще доведат много ползи след себе си, ще доведат и до заетост. Надяваме се, това да се случи възможно най-бързо", посочи той.

Кирил Калфин обясни още, че има около 30% изградена инфраструктура между България и Македония и на следващ етап нещата могат да се подобрят още.

Кирил Калфин също подчерта, че тази среща е логично продължение на усилията на двете правителства.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова пък заяви, че 20 млн. евро са инвестирани в пограничния регион между България и Македония до момента и още толкова са предвидени до 2020 година.

Гости от страна на Македония бяха новоизбраните кметове на общините Кратово - Люпчо Бояджиев, Крива Паланка - Борянчо Мицевски, Ранковце - Ивица Тошевски, Струмица - Коста Яневски, Ново село - Боро Стойнев, Делчево - Горан Трайковски, Куманово - Максим Димитриевски и Берово - Звонко Пекевски.

Само преди дни правителствата на Македония и България проведоха съвместно заседание.