България и Македония ще работят заедно по създаването на общ Балкански туристически маршрут. За работна група между двете страни се договориха министърът на туризма Николина Ангелкова с Кочо Ангушев, вицепремиер по икономическите въпроси на Македония.
Това стана по време на днешното съвместно българо-македонско правителствено заседание, съобщиха от правителствения пресцентър.

Борисов пита в Струмица какво по-важно от това да се разбираме

Борисов пита в Струмица какво по-важно от това да се разбираме

Виждам, че ме разбирате добре, което е отговор на всичко останало, каза с усмивка премиерът

Двупосочният обмен на туристи е много добър, поясни министър Ангелкова. Тя поясни, че Македония е сред водещите туристически пазари за България. В периода януари-септември у нас са пътували повече от 413 хил. македонски граждани.
Това е с 5,8% ръст спрямо същия период на 2016 г. и Македония заема шесто място по отношение на генериращите туристи за България, обясни министърът.

Традиционно македонските туристи идват у нас, за да посетят Черноморските курорти, но има и сериозен интерес към зимни курорти като Банско, Боровец и Пампорово, допълни тя.

Планира се и провеждането на дни на България в Македония и дни на Македония в България. Предвижда се и организация на опознавателен тур на македонски журналисти и туроператори.

Договорът с Македония в сила до края на годината

Договорът с Македония в сила до края на годината

Договарят Захариева и Димитров

България и Македония ще си сътрудничат и при случай на бедствия и аварии с доброволна помощ и предоставяне на информация. Ще се обменя техническа и правна документация, методологична и друга литература, видео и снимков материал във връзка с превенцията и реагирането при бедствия.
Снабдяването на спасителните екипи с оборудване, провеждането на съвместни експертни срещи, семинари, учения
също са обект на Споразумението.

България и Македония с меморандум за роуминга

България и Македония с меморандум за роуминга

Към момента един мегабайт интернет в роуминг струва около 25 лв

Разпоредбите детайлно регламентират процедурите за преминаване на граници и правилата за престой на спасителни екипи на страните и тяхното оборудване. Разписани са и предоставянето на подслон и помощ за населението при евакуация.

Уточнено е и използването на въздухоплавателни средства при оказването на взаимна помощ в случай на бедствие, както и всички други въпроси, свързани с координацията и управлението по време на спасителна операция, разходи, щети и компенсации, комуникация и т.н.

Разходите ще се поемат от страната, оказваща помощ. Поискалата помощ страна ще осигурява безопасност и безплатна медицинска помощ за спасителните екипи, както и логистична подкрепа за периода на операцията.

За първото полугодие на 2017 г. стокообменът ни с Македония е за 344.8 млн. евро и отбелязва ръст с 9% спрямо 2016г. Това стана ясно на срещата между българския икономически министърът Емил Караниколов и македонския вицепремиер по икономическите въпроси Кочо Ангушев.

Стокообменът между двете страни за 2016 г. е €639.4 млн., като салдото е положително за България. За същия период износът към западната ни съседка възлиза на 394.1 млн. евро, а вносът е 245.3 млн. евро.

Караниколов и Ангушев обсъдиха потенциала за разширяване на отношенията в търговията и в областта на инвестициите с Македония в рамките на първото съвместно заседание на българското и македонското правителство, което се проведе в Струмица.

Предимствата на македонския пазар за българските фирми са ниски транспортни разходи и изисквания към стоките, сходни с тези на нашия пазар, изтъкна министър Караниколов.

Перспективни стоки за износ от България в Македония са изделията с висока добавена стойност като компютърни елементи и възли, електротехнически материали и компоненти, електроенергетично оборудване, машини и оборудване за хранително-вкусовата промишленост (месопреработвателна, млекопреработвателна промишленост, винарство), транспортни средства (автобуси, трактори, леки коли), поясни министърът.

България е сред шестте най-големи инвеститори в Македония.

По време на съвместното заседание Българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" ЕАД и Акционерното дружество за извършване на енергийни дейности Македонски енергийни ресурси "МЕР АД Скопие" подписаха споразумение за провеждане на предпроектно проучване за изграждане на нова газова междусистемна връзка.

Страната ни осигурява надежден пренос на руски природен газ за Република Македония по газопровода Дупница-Скопие в продължение на 20 години. Предвиденото предпроектно проучване ще оцени съществуващата необходимата нова инфраструктура на територията на двете държави.
При проучването на маршрути за изграждане на нова междусистемна газова връзка България-Македония ще бъде взето предвид развитието на газопроводите Гърция-България и Турция-България, както и реализацията на концепцията за газоразпределителен център "Балкан".