Кандидатът за кмет на София Мая Манолова информира посланиците у нас за допуснати, според щаба ѝ, изборни нарушения в столицата.

"Във връзка с изминалите на 3 ноември 2019 г. местни избори бих искала да Ви информирам за действията, които предприех в качеството си на граждански кандидат за кмет на София, издигнат от Инициативен комитет (ИК)."

Това се казва в писмо от Манолова, адресирано до посланиците на страните членки от ЕС и до американския посланик у нас.

Тя добавя, че ще изложи фактите в рамките на двустранна среща.

Тя напомня и за делото, заведено от нея на 11 ноември чрез Общинската избирателна комисия до Административния съд в София с приложени "14 тома с доказателства за манипулации, влияещи върху крайния резултат в столицата".

"Изложили сме данни за груби нарушения, разделени в четири групи:

1.    Нарушения с избирателните списъци, в които между първи и втори тур на изборите бяха премахнати 101 хил. души;

2.    Нарушения с протоколите в секционните избирателни комисии;

3.    Нарушения с бюлетините, 7 000 броя от които се оказаха невалидни;

4.    Нарушения с организация на изборите, вкл. и недопускане на представители на Инициативния комитет, който ме издигна като граждански кандидат за кмет на София, при преброяването на бюлетините в зала "Арена Армеец", се казва още в писмото.

Манолова: Възможно е да се стигне до преборяване на гласовете в някои от секциите

Манолова: Възможно е да се стигне до преборяване на гласовете в някои от секциите

Манолова изрази задоволството си, че Административният съд е уважил част от исканията

Манолова обобщава, че е установено как в "60% от протоколите са правени корекции в нарушение на правилата, а в близо 900 секционни протокола (от 1600 секции) има разминавания и редакции, липса на фабрични номера, предварително отваряне на протоколи от неоторизирани служители, протоколи без задължителните подписи на членовете на СИК и други груби закононарушения".

Тя информира посланиците и за подадените над 60 жалби от щаба ѝ по време на двата изборни дни, като посочва, че по тях е имало "отчетливо бездействие на задължените органи, въпреки че касаеха корпоративен и купен вот, изборни нарушения и грубо погазване на закона".

 "Редица медии продължават да отразяват тези нарушения, въпреки че изборите отминаха. Доверието на обществото в честността на вота ерозира в мащаби, които намирам за тревожни в страна член на демократичната общност и ЕС", пише още Манолова.

Манолова обръща внимание, че в проекта на бюджета  за 2020 година средства за въвеждане на машинно гласуване отново не са предвидени, което намира за предпоставка за ерозиране на доверието на гражданите в способността на институциите и волята на мнозинството да осигурят честен изборен процес. 

ОИК: Мая Манолова не е запозната с процедурите в Изборния кодекс

ОИК: Мая Манолова не е запозната с процедурите в Изборния кодекс

Това заяви председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Полина Витанова

"Не смятам, че процесът по приемане, организация, цялата процедура е спазена и няма нарушение на Изборния кодекс. Смятам, че жалбоподателите не са запознати с процедурата, разписана в Изборния кодекс и методическите указания на ЦИК.".

Това заяви по-рано председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Полина Витанова пред журналисти след края на съдебното заседание в Административния съд за касиране на местните избори.

По-рано състав на Софийския административен съд назначи да бъде изготвена съдебно-техническа-математическа и компютърна експертиза по делото за касиране на местните избори.

При преброени 100% от подадените гласове за кмет на София Йорданка Фандъкова печели 209 542 гласа или 49.98% от вота, а Мая Манолова - 189 176 гласа или 45.13%.

Манолова атакува манипулациите и фалшификациите в изборния процес в съда

Манолова атакува манипулациите и фалшификациите в изборния процес в съда

7 000 са недействителните бюлетини

От щаба на кандидата за кмет на София Мая Манолова обявиха, че ще искат касиране на изборния резултат още в деня на вота. Няколко дни по-късно те заявиха, че са готови с жалбата. От БСП заявиха, че нямат законови основания да внасят иск за касиране на резултатите, тъй като Мая Манолова бе независим кандидат, подкрепен от БСП.