Омбудсманът Мая Манолова изрази недоумението си от факта, че фирмата превозвач, чийто цистерни се взривиха в село Хитрино, "Булмаркет Рейл Карго" ЕООД, няма задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана.

Фирмата извършва високорисков железопътен превоз. Такава застраховка имат всички шофьори на леки автомобили, направи сравнение Манолова.

Според проверката на омбудсмана, такава застраховка има само дружеството "майка" - "Булмаркет ДМ" ООД и то единствено в качеството му на собственик на мотрисите, превозвали композицията при инцидента.

Релса пробила цистерните в Хитрино, според фирмата собственик

Релса пробила цистерните в Хитрино, според фирмата собственик

Според прокуратурата причина за инцидента, отнел 7 живота, е високата скорост, с която влакът е навлязъл

"Някой от Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" не си е свършил работата", подчерта пред журналисти Мая Манолова.

Тя допълни и, че застраховката, която има "Булмаркет ДМ" ООД, е със застрахователна сума 100 000 лв.

Няма никакви стърчащи релси в Хитрино, категорични от НКЖИ

Няма никакви стърчащи релси в Хитрино, категорични от НКЖИ

Във връзка със собственото разследване на "Булмаркет"

"За съпоставка ще кажа, че всеки собственик на автомобил има застраховка "Гражданска отговорност", която покрива при вреди на повече от 1 лице до 10 млн. лв. Възниква въпросът, защо едно дружество, което извършва високорискова дейност, високорисков жп превоз на опасни товари има застраховка в размер на 100 000 лв. и даже, в конкретния случай ще се окаже, че застраховката не е на превозвача, а на дружеството - "майка", на собственика на неговия капитал", заяви Манолова.

По думите й, престъпление срещу гражданите е застрахователната сума да бъде в рамките на 100 000 лв., защото това е близо 100 пъти по-малко от вредите, които би причинил един автомобил от най-нисък клас.

Омбудсманът ще направи предложения за промяна на текстове в Закона за железопътния превоз, които да регламентират условията, при които се извършва задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

Животът в Хитрино постепенно се нормализира

Животът в Хитрино постепенно се нормализира

Хората се завръщат по домовете си

Целта е да станат по-ясни размерите на застрахователните суми, рисковете, които покриват те, вредите, които обезщетяват, и изключенията, които биха възникнали.

Това обяви тя в село Хитрино, където днес организира изнесена приемна за пострадалите от взривилата се влакова композиция жители на селото.