"Фалшивите новини са политически и обществен проблем".

Това заяви еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел в интервю за авторитетния белгийски вестник "Соар".

"Вярвам в силата на сътрудничеството, защото всички засегнати страни осъзнават, че рано или късно фалшивите новини ще се обърнат срещу тях", поясни Габриел.

Фалшивите новини са информационна болест, предупреди Мария Габриел

Фалшивите новини са информационна болест, предупреди Мария Габриел

Можем да кажем, че създаването на фалшиви новини с манипулативни цели е симптом на заболяване

Тя допълни, че всички заедно трябва да се противопоставим на тази заплаха за демокрациите ни.

По повод откритата на 13 ноември обществена консултация на ЕК относно фалшивите новини и онлайн дезинформацията Габриел уточни, че на този етап не се планира предлагане на ново законодателство за регулация на европейско равнище.

"Никой няма намерение на налага цензура или да създава някакво "министерство на истината". За всички, които ме познават, е добре известна моята ангажираност към основните човешки права. Трябва да открием тънкия баланс между свободата на словото, медийния плурализъм и правото на гражданите да получават достоверна информация", каза още Мария Габриел.

Европа страда от недостиг на ИТ специалисти според Мария Габриел

Европа страда от недостиг на ИТ специалисти според Мария Габриел

След 2020 година 90% от работните места ще изискват цифрови умения

Обществената консултация ще помогне за идентифицирането и на подходящи мерки, с които на ниво Европейски съюз да се подпомагат качествената журналистика и традиционните медии в адаптирането им към новата цифрова реалност, посочи българският еврокомисар.