Образователните медиатори успяват да убедят над 60% от родителите сред уязвимите групи децата им да се тестват и да се върнат присъствено в училище. Това твърди неправителствената организация Център Амалипе. Според оценката на организацията, над 50% от паралелките между I и IV клас се връщат присъствено в училище благодарение на образователни медиатори, учители и директори, които заедно на терен информират родителите на учениците.

По информация на Център Амалипе, поради голямата дезинформация в цялата страна, множество предразсъдъци, непознаване на самата процедура (на повечето места родителите смятаха, че с тестовете ще се взема проба от носа на децата), много родители не пуснаха децата си на училище.

Малките учениците в 13 области се върнаха в клас

Малките учениците в 13 области се върнаха в клас

В 15 области учениците продължават да учат онлайн заради липса на тествове

Родителите на 57,03 процента от учениците от първи до четвърти клас в общините с обща заболеваемост над 250 на 100 000 души в цялата страна са дали съгласие децата им да се върнат в училище, като бъдат изследвани с щадящи тестове за COVID-19 два пъти в седмицата. В 19 области и съгласията от родители, и броят на паралелките в начален етап, които ще учат присъствено, е над 50%. Повече от половината паралелки се връщат в училище в 21 области. Децата, които учат онлайн заради липса на тестове, ще влязат в клас веднага, след като бъдат доставени количества от новите поръчки. Вече е създадена организация тестовете да бъдат разпределени из училищата в страната, така че до края на седмицата ще могат всички да започнат присъствени учебни занятия.

От центъра отбелязват, че на повечето населени места родителите са склонни децата им да се върнат в училище след тестване. В много голяма степен това зависи и от нагласата на самия педагогически колектив. Съществуват обаче и случаи, в които училищата решават и информират родителите да не дават съгласие децата им да се тестват и да се обучават в ОРЕС среда. Те алармират към всички директори да положат максимални усилия децата да са обратно в училище.

Родители на протест срещу тестването на ученици в София

Родители на протест срещу тестването на ученици в София

Протестиращите ще продължат с демонстрациите, докато не отпадне заповедта