Група родители излязоха на протест пред сградата на Министерския съвет в столицата срещу тестването на учениците за COVID-19 като условие за присъственото им обучение, съобщи БТА.

Представители на протестиращите посочиха, че отказват "децата им да бъдат опитни зайчета", а учителите да влизат в ролята на лаборанти.

"Хората са принудени от безпаричие да пращат децата си на училище и да подписват декларации, които нарушават техните права и правата на децата им". каза Лилия Божкова от обединение "Родители", майка на три деца. Тя обясни, че на национално проведено запитване над 85 процента от родителското съсловие е било отговорило, че е против да се правят тестове на децата.

Близо 60% от родителите на малки ученици са съгласни с тестването

Близо 60% от родителите на малки ученици са съгласни с тестването

Най-голямо желание за връщане на децата в клас има в София, най-слабо - в Монтана

Протестиращите смятат да продължат с демонстрациите, докато не отпадне заповедта на служебните министри на здравеопазването и образованието, според която учениците от 1 до 4 клас ще се тестват два пъти седмично, ако най-малко половината родители са съгласни.

На протеста тази вечер бяха дошли и учители. С ученически бележници в ръка протестиращите писаха символично "Слаб 2" на здравните и образователните власти за начина, по който се справят с епидемията. Очаква се просветното министерство да обобщи данните какъв процент от родителите са се съгласили децата им да бъдат тествани.

Осигуряват 1.4 млн. теста за учениците до края на седмицата

Осигуряват 1.4 млн. теста за учениците до края на седмицата

Заради неспазения договор половината училища няма да успеят да започнат присъствено