Заключенията от двата доклада на Инспектората на Министерството на финансите за дейността фонд "Републиканска пътна инфраструктура" са били представени днес на членовете на управителния съвет на фонда, съобщи БТА.

Представен е бил и окончателният доклад от извършената проверка от дирекция "Одит на средствата от ЕС" (ОСЕС) .

В съобщение на Министерството на финансите се казва, че според окончателния одитен доклад на дирекцията, няма установено извършване на недопустими разходи по проектите, финансирани по програма ИСПА на Кохезионния фонд. Не са установени и сериозни нарушения във функционирането на системите за управление и контрол във ведомството.

Изпълнителният директор на фонда Милош Поцков е представил нова вътрешноорганизационна структура на фонда, съобразена с препоръките в междинния доклад на одиторите от дирекция ОСЕС за допълнително подобряване на системите за контрол.

Управителният съвет е решил звеното за вътрешен одит във фонда да се трансформира в дирекция, като бъде удвоен броят на одиторите. Предстои да се създаде специално звено за вътрешен контрол. Към момента тази функция се изпълнява само от един вътрешен контрольор.

Припомняме, на 24 януари министърът на финансите възложи на инспектората на министерството да извърши проверка за наличието на конфликт на интереси по отношение на изпълнителния директор на фонд "Републиканска пътна инфрастура" при изпълняване на служебните му задължения.

Със същата заповед министър Орешарски нареди на инспектората на МФ да извърши и проверка по законосъобразността на проведените обществени поръчки във фонда, възложени за изпълнение на "Биндер" АД за периода 1 септември 2006 г. - 31 януари 2008 г.

Паралелно с проверката на инспектората на МФ министър Орешарски възложи на одиторите в дирекция "Одит на средствата от ЕС" в МФ да проверят изпълнението на три проекта, управлявани от фонд „Републиканска пътна инфраструктура" и финансирани от програма ИСПА на Кохезионния фонд.

Представителите на Европейската комисия са били своевременно информирани за хода на проверките, се казва в съобщението на финансовото ведомство.