Очаква се становището на Светия синод за предстоящите празници за това как в условията на световна пандемия ще може да се празнува Възкресение. Това заяви в студиото на БНТ митрополит Антоний.

Той припомни, че Светият синод вече е призовал вярващите да останат в своите домове, за да се избегне струпването на хора, а срещата с Националния щаб е била много конструктивна.

Светият синод призова християните да останат по домовете си, храмовете остават отворени

Светият синод призова християните да останат по домовете си, храмовете остават отворени

Сватби и кръщенета ще се извършват с ограничен брой хора

Ген. Мутафчийски вчера призова да не мислим за Цветница и за Великден като за празници и да си останем вкъщи. Според митрополит Антония шефът на Оперативния щаб надали се е опитвал да омаловажи самите празниците, а самият той не се чувства обиден.

"Това е една такава ситуация, с която не се е сблъсквало човечеството... Може пък Бог да иска да ни смири, защото като че ли човеците станаха много егоисти, много горди. Ние трябва да си извадим правилните изводи."

Върбата, която се раздава по време ва Вход Господен в Йерусалим ще бъде изнесена отвън. Църковнослужителите ще бъдат оборудвани с маски и ръкавици. Ще се търси съдействието и на общински власти.

За Великден също традициите ще бъдат спазвани, но отново отвън. Ще се спазва отстояние между хората, за да може да не се допусне голямо струпване на хора.

Изнасят службите за Великден извън църквите

Изнасят службите за Великден извън църквите

Мутафчийски и Дончев на среща в Светия синод

Според него взетите мерки са достатъчно строги и правилни.

Митрополит Антоний: Църквата призовава хората да останат в своите домове, да посрещнат там празниците.