Множество проучвания в различни държави показват, че повече от половината столчета за кола са частично или изцяло неправилно монтирани в автомобилите. В случай на инцидент това означава, че системите за безопасност няма да сработят максимално и животът, и здравето на детето са застрашени. Данните се потвърждават и от статистиката на пътнотранспортния травматизъм в България - повечето деца, пострадали тежко при пътен инцидент, са били пътници в автомобил.

За да се засили общественото внимание към темата, Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" и фондация "Деца на борда" обединиха усилия и организираха двудневно обучение за бъдещи и настоящи родители. То включваше някои от най-важните съвети за безопасност на децата в автомобилите. Първата част от него се състоя онлайн, за да достигне до възможно най-много хора. Практическата част се проведе на открито, като на нея родителите имаха възможност да дойдат със собствените си столчета за кола, за да получат насоки как да ги монтират и ползват правилно. Осигурени бяха демонстрационни обезопасителни седалки, както и автомобил, на който елементите, засегнати в обучението, бяха показани нагледно.

Всеки десети родител признава, че се е случвало детето му да пътува необезопасено в автомобила. Това са данни от проведено национално допитване в страната ни. Сред основните акценти на обучението бе, че няма оправдание за такова поведение и с него пряко се застрашава здравето на детето, защото никой никога не знае кога ще попадне в инцидент.

Столче с монтаж обратно на движението е 5 пъти по-безопасно от такова с монтаж по посока на движението. В това можеха да се убедят всички участници в обучението с много примери и кадри от различни тестове за безопасност. Затова и общата препоръка бе децата да се возят максимално дълго в подобен стол, защото така и сигурността им е много по-голяма.

Експертите на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" акцентираха и на няколко съвета към възрастните. Бе даден пример, че дори обезопасено в най-доброто столче, детето може да пострада при инцидент, ако в купето на автомобила има необезопасен багаж. Също така, възрастен без колан при катастрофа може да нанесе тежки травми на останалите пътници в автомобила. Акцент бе поставен и на разсейването, което е сред водещите причини за настъпване на инциденти в световен мащаб.