Зам.-министърът на околната среда и водите Емилия Тончева и експерти от дирекция "Национална служба за защита на природата" се срещнаха с представители на протестиращите пред сградата на МОСВ граждани от община Бяла.

Те поставиха въпроси относно разширението на защитена зона за местообитанията "Плаж Шкорпиловци".

На представителите на местната общност беше разяснено, че промени в границите на защитени зони се извършват по реда на Закона за биологичното разнообразие. Процедурата започва с внасяне на мотивирано предложение в МОСВ, което може да бъде направено от държавни органи или от научни и обществени организации.

От МОСВ посочват, че предложението за защитена зона "Плаж Шкорпиловци" е било разгледано на заседание на Националния съвет по биологично разнообразие и е било подкрепено след гласуване.

Асоциация е против разширяването на "Натура 2000" в Ропотамо, Шкорпиловци, Галата

Асоциация е против разширяването на "Натура 2000" в Ропотамо, Шкорпиловци, Галата

Изчисляват с колко щяла да се разшири зоната

Тончева съобщи, че на заседанието е имало представители на областната и общинската администрация, които са били поканени за участие. Техните становища са представени на заседанието на съвета.

Уточнено е и че процедурата по изменение на границата на защитената зона още не е приключила. Изтъкна се, че въпросът за режимите и ограниченията в защитените зони е предмет на отделна процедура, при която задължително трябва да се проведат обществени обсъждания. Тези въпроси обаче не са обсъждани на проведеното заседание на НСБР.

Тончева обърна внимание и на факта, че разширението на границата на защитената зона попада изцяло в границите на обявената през 2012 г. защитена зона за дивите птици "Камчийска планина".

Няма заделен ресурс за "Натура 2000", тревожат се природозащитници

Няма заделен ресурс за "Натура 2000", тревожат се природозащитници

Не са предвидени и мерки за обявяване на защитени зони