Работим по сериозни изменения в Закона за устройство на територията. С тях ще ускорим процедурите, както по устройствено планиране, така и по инвестиционното проектиране, одобряването на проектите, издаването на разрешенията за строеж, въвеждането в експлоатация и тяхното управление след него. Фокусирали сме в това да намалим стъпките, през които преминават и инвеститорите, както и сроковете за изпълнението на инфраструктурните обекти, да направим електронен и прозрачен процеса на целия жизнен цикъл на всеки един от проектите. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Стефан Аспарухов по време на конференцията "Digital Plovdiv", съобщиха от МРРБ.

Конституционните съдии отхвърлиха спорни разпоредби в ЗУТ

Конституционните съдии отхвърлиха спорни разпоредби в ЗУТ

Според архитекти, промените в ЗУТ са срещу дребните собственици и не решават проблеми

По думите му е необходимо ускорено изграждане на цялата информационна инфраструктура, залегнала в плановете на държавата.

Индикативният бюджет на одобрения за финансиране по Механизма за възстановяване и устойчивост проект за изграждане на Единна информационна система по устройство на територията, инвестиционно проектиране и разрешаване на строителството е около 3,5 млн. лв. Предвижда се чрез системата режимите в инвестиционния процес ще бъдат администрирани изцяло по електронен път.

Започва работа по най-спешните текстове на ЗУТ

Започва работа по най-спешните текстове на ЗУТ

Създават затруднения в работата на строителния бранш

Според Аспарухов ключов проект за събирането и управлението на данни е Единният публичен регистър по устройствено планиране на територията, инвестиционно проектиране и разрешаване на строителството. Към момента регистрите по устройство на територията били разпръснати и се поддържали в общините, районите, областните администрации и МРРБ.

Заради огромно забавяне прекратиха договора за изработване на изменение в ОУП на Царево

Заради огромно забавяне прекратиха договора за изработване на изменение в ОУП на Царево

Наложени са и неустойки

"За да създадем пространствената основа, се опитваме да сглобим картата на България като общи устройствени планове и това е много сериозен труд", каза още той. Общините Пловдив Добрич, Ямбол и Столична община били от малкото, при които териториалният обхват на общината почти съвпадал със строителните граници на населеното място. Това ги правило специфични териториални единици, които би следвало да се управляват в дигиталното бъдеще с фини настройки и с много повече внимание.