Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е прекратило по взаимно съгласие договора с фирмата, на която е било възложено изработването на проект за изменение на общия устройствен план (ОУП) на община Царево и на екологичната оценка към него. На фирмата са наложени неустойки, съобщиха от ведомството.

Основни причини за прекратяването на договора са огромно забавяне на изпълнението му и направени изменения в границите и площта на Защитена зона "Ропотамо" след възлагането на изработването на плана. От МРРБ отбелязват, че това налага работата по новия ОУП на Царево да започне отначало.

Отменят общественото обсъждане за промяна на устройствения план на Царево 

Отменят общественото обсъждане за промяна на устройствения план на Царево 

Заради разпространението на COVID-19 у нас

Министерството ще започне разговори с общината за обявяването на нова процедура по Закона за обществените поръчки за избор на фирма, която да направи измененията в общия устройствен план.

Изменението на ОУП на община Царево е възложено от МРРБ по изискванията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Проектът включва също изработване на доклади за Екологична оценка и за оценка на степента на въздействие върху защитените зони от "Натура 2000" спрямо изискванията на законите за опазване на околната среда и за биологичното разнообразие.

ДНСК-Бургас откри "спрения" през 2008 г. отходен канал на Синеморец да се излива в морето

ДНСК-Бургас откри "спрения" през 2008 г. отходен канал на Синеморец да се излива в морето

Още през 2008 г. е издадена заповед за премахването, но ДНСК прави проверка 2021 г.

През 2020 г. са проведени консултации по доклада за екологичната оценка. Тогава МОСВ дава становище, че в проекта устройствените зони значително са увеличени и са предвидени за устройване територии, които не са били разгледани в доклада за оценка на степента на въздействие.

Ще станат ли скалите на Синеморец квартал "Поляните"?

Ще станат ли скалите на Синеморец квартал "Поляните"?

Кметът забранява на главния архитект да дава информация

През 2021 г. МС приема промени в списъците на защитените зони за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна, с което се променят границите и площта на Защитена зона "Ропотамо". След решението от 2021 г. част от нея вече попада в обхвата на територията на община Царево. От МРРБ отбелязват, че това налага допълване на оценката за степента на въздействие, която да мине нова оценка за качество от МОСВ.