МРРБ е в търсене на алтернативни източници на вода за градовете, които са на воден режим. Около това становище се обединиха на среща в МРРБ експерти на министерството, представители на ВиК оператори и на Националното сдружение на общините в Република България.

Коментирана беше и необходимостта от активното участие на общините в процесите за преминаване към резервни повърхностни и подземни водоизточници или включване на алтернативни такива към водоснабдителните системи на населени места.

Към момента в отделни части на страната има нарушение във водоснабдяването поради намален дебит на водоизточниците, основно заради ниското ниво на подпочвените води.

Решаването на проблема с безводието и премахването на водните режими може да стане с включване на допълнителни водоизточници. Те са общинска собственост. Затова е нужна по-голяма активност от страна на местните власти в разкриването и търсенето на допълнително финансиране на подобни проекти.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството предприе мерки чрез Националното сдружение на общините в Република България да информира местните власти за настоящата ситуация и необходимостта от своевременни действия и от тяхна страна за преодоляването й.