Във връзка с огромния брой запитвания, ви информираме, че Република България не е въвела ограничения на държавните си граници по отношение на българските граждани.

Това съобщават от МВнР.

Още седем нови случая на коронавирус в страната
Обновена

Още седем нови случая на коронавирус в страната

Новината съобщи премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет

Нашите сънародници могат да влязат на територията на България, откъдето и да идват, но под 14-дневна карантина по решение на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ще бъдат поставяни, тези, които се връщат от определените за рискови държави - Италия, Испания, Иран, Република Корея, Китай.

Към момента границите на съседните на България са отворени, като на места са наложени допълнителни ограничения или допълнителни проверки във връзка с борбата с разпространението на коронавируса.

СЗО обяви: Европа вече е епицентър на пандемията с коронавируса
Обновена

СЗО обяви: Европа вече е епицентър на пандемията с коронавируса

Вече над 5000 души са починали

Ако решат да предприемат пътуване, препоръчваме на българските граждани зад граница преди това да се информират за въведените превантивни мерки в държавите, през които преминават, включително и на границите на съответните държави.

За целта ще публикуваме периодично актуална информация на сайта на МВнР.

От неделя Втора градска болница готова да приема болни с коронавирус

От неделя Втора градска болница готова да приема болни с коронавирус

Лежащо болните пациенти ще бъдат преместени в други лечебни заведения

Актуалната обстановка с граничния контрол е следната:

• Италианско-словенска граница - преустановен е всякакъв вид транспорт. Осигурена е възможност за завръщане на словенски граждани;

• Хърватия - транзитно преминаване през страната за период не по-дълъг от 24 часа;

• Чехия - преминаване от и към Германия и Австрия единствено през определени ГКПП;

• Република Северна Македония - няма ограничения, но пътниците, пристигащи от рискови зони, се насочват единствено към ГКПП Гюешево;

• Сърбия - функциониращи единствено големите ГКПП. На българо-сръбската граница: "Калотина" и "Връшка чука", на преминаващите през граничните пунктове граждани се извършват допълнителни проверки, включително измерване на температурата.

• Гърция - няма ограничения на ГКПП Промахон и ГКПП Маказа;

• Унгария - граничен контрол се извършва на словенската и хърватската граница, включващ проверка на телесната температура и провеждане на интервю. Превозвачи, пътуващи от Италия, могат да влязат на територията на Унгария от Австрия през пункта Rábafüzes, ако разполагат с медицински документ, издаден в рамките на 4 дни, посочващ, че притежателят му не е заразен с вирус COVID-19. Продължава забраната за влизане в Унгария на физически лица, пътуващи от Италия;

• Германия - има засилен контрол по границите с Австрия и Швейцария. Не се планира границите да бъдат затваряни;

• Швейцария - няма ограничения за пътуване;

• Румъния - към момента не е в сила затварянето на ГКПП с България въпреки изказването на министъра на вътрешните работи на Румъния.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат със Ситуационния център на МВнР на следните денонощни телефони: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56; 02 948 3052; 02 948 2552; 02 948 2085 и на имейл адрес crisis@mfa.bg