В страната ни няма нито един случай на доказана причинно-следствена връзка между поставена ваксина срещу COVID-19 и смъртен изход. Това заявяват от Министерство на здравеопазването след многократните призиви, включително и от лекари и медици, да опровергаят с инфорамация ятвърденията на доц. Атанас Мангъров от ефира на "Нова телевизия" в неделния ден.

Мангъров тогава заяви, че "564 души са починали, защото са били ваксинирани".

От МЗ посочват изрично, че такъв случай няма.

Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е институцията, която следи за постваксинални нежелани лекарствени реакции. Броят на направените съобщения от началото на ваксинационната кампания в България досега за подозирана връзка между смъртен случай и прилагане на ваксина срещу COVID 19, е общо 9, като в нито един от случаите това не е било доказано.

В ИАЛ са съобщени и общо 6 случая на летален край при заболяване от COVID-19, като заразяването е настъпило в периода между двете дози на ваксината, а в един от случаите заболяването е открито в деня на поставяне на ваксината.

Към 17.01.2022 г. общият брой на получените в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3861.

Сред тях около 10% са реакциите, които отговарят на критериите за сериозност. От МЗ уточняват и че според действащите изисквания "сериозна нежелана лекарствена реакция" е всеки неблагоприятен ефект върху здравословното състояние на човек, станал причина за непосредствена опасност за живота; хоспитализация или удължаване срока на хоспитализация; значителни или трайни увреждания; инвалидизация; вродени аномалии, други реакции с медицинска значимост.

Бойко Борисов спира ваксинирането с "Астра Зенека"

Бойко Борисов спира ваксинирането с "Астра Зенека"

Изчакваме писменото становище на ЕМА

Припомняме, ваксинацията с продукта на Оксфорд у нас бе временно спряна заради три смъртни случая в България - 57-годишна жена от Пловдив, 54-годишна жена от Благоевград, и 47-годишен мъж от Благоевград. И за тримата становището на здравните власти е, че не са починали от ваксината, а са имали забовявания.

Някои други страни също временно спряха ваксинацията с този продукт. След проверка от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обявиха, че ваксините на "АстраЗенека" са безопасни.

От МЗ подчертават и че всички налични данни, както и направената поетапна оценка, се публикуват регулярно на страницата на разрешителния орган - Европейска агенция по лекарствата (ЕМА). Отново там - на сайта на ЕМА - се публикува и общата бройка на направените съобщения и бройката на съобщенията със смъртен изход, заедно с разяснението, че това е информация за подозирана връзка на медицинско събитие, наблюдавано след употреба на ваксина. Фактът, че при дадено лице е настъпило такова медицинско събитие или фатален изход след ваксиниране, не означава задължително, че това е свързано с ваксината, тъй като последното подлежи на удостоверяване и доказване.