Всеки вирус мутира, защото трябва непрекъснато да се адаптира към новите условия на живот. По аналогии с други респираторни инфекции са очаквали с топлото време разпространението да затихне, но природата си има своите закони и той показа, че не му пречи високата температура. Това каза в ефира на БНТ доц. Любомира Николаева - Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести.

Към момента не се виждат данни за намаляване действието на вируса при горещите градуси, допълни Николаева.

Тя обясни, че все още щамът, който е разпространен в България, в частност в България, е същият коронавирус с преобладаваща тази мутация, но все още не се знае тази мутация дали е променила фенотипните свойства на вируса, т. е. той външно го разпознава.

Николаева коментира, че за София разпространението на вируса е доста дифузно и това е нормално за един голям град, където можеш да живееш в единия край и да работиш в другия, отбеляза вирусологът. И беше категорична, че удължаването на епидемичната обстановка и спазването на мерките ще помогнат за ограничаване разпространението на вируса.

Припомняме, че вчера здравният министър Кирил Ананиев удължи извънредната епидемична обстановка до края на юли месец.

News.bg напомня, че извънредната епидемична обстановка влезе в сила от 14 юни след изтичане на извънредното положение. След промяната в статута на ситуацията практически не настъпиха промени, тъй като всички забрани и ограничения останаха в сила.

Мотивът за прекратяване на извънредното положение беше, че няма нужда то да е безсрочно.

Въпреки че първоначално беше решено извънредната епидемична обстановка да продължи до края на юни, на 26 юни беше обявено, че тя ще бъде удължена до 15 юли.

Припомняме, че 174 нови случая на COVID-19 през изминалото денонощие в страната като рекорден е броят на новозаразените в София - 86.