40,8% от населението на София вече са се преброили онлайн. Това показват данните на Националния статистически институт към 11.00 часа днес, 20 септември.

В Пловдив и Варна пък по електронен път вече са преброени по 37,5%.

НСИ посочва, че в отделните райони на трите най-големи града електронното преброяване не върви с еднаква скорост. В София най-висок е делът на преброените спрямо населението в район "Изгрев" (51,9%), а най-нисък - в районите "Студентски" и "Кремиковци" (по 19,6%). Класацията във Варна се води от район "Приморски" (42,2%), а в Пловдив - от район "Южен" (36,2%).

Снимка 547242

Източник: НСИ

За страната класацията по относителен дял на преброените лица по области спрямо населението в областта продължава да се води от София (столица), на второ място е Варненска област (29,5%). Третото място с равен резултат си делят областите Габрово и Русе, в които досега електронно са се преброили по 1/4 от населението.

До момента 1 627 049 души са се преброили, попълвайки електронната карта. Те живеят в 713 678 домакинства.

Припомняме, срокът за електронното преброяване беше удължен до края на септември. Цялостният процес на преброяване няма да бъде удължен. Крайният срок е трети октомври. Преброителите тръгнаха по домовете ни.

Кампанията по Преброяване 2021 започна с фалстарт, като още първия ден бе съобщено, че системата е блокирана заради хакерски атаки. На следващия втори ден отново системата бе спряна.

НСИ откри помощен център за граждани и преброители.

Снимка 547243

Източник: НСИ