Над 100 миньори от "Оброчище" може да не получат забавените си заплати. Делото по несъстоятелност на концесионера на мангановата мина край Оброчище може да бъде прекратено.

Причината е в неизплатени в срок средства за развитие на производството от кредиторите, съобщи БНТ.

На 15 април Добричкият окръжен съд е приканил кредиторите по делото за несъстоятелност да предплатят съдебните си вноски, като най-големият сред тях е НАП. До този момент единствено "Енерго Про" са извършили плащане.

Година и 3 месеца миньорите от "Оброчище" са без заплати

Година и 3 месеца миньорите от "Оброчище" са без заплати

Дори напускането е проблем

Припомняме, че мангановата мина "Оброчище" е една от четирите в света и най-голямата в Европа. Финансовото й състояние от години е нестабилно, а Министерството на енергетиката вече два пъти временно прекратява правомощията на концесионера "Евроманган". Също така, още през февруари работниците на "Евроманган" АД заявиха, че от юли 2018 г. не са им изплатени заплатите. Дължимите суми за електроенергията на рудника се заплащат със закъснение.

На 11 септември Окръжният съд в Добрич реши делото за обявяване в несъстоятелност на мангановата мина Оброчище да продължи в края на октомври. На заседанието за последен път задължи концесионера на мината край село Църква "Евроманган" АД да представи нужната документация по делото за откриване на производство по несъстоятелност. Искането е внесено заради неизплатени заплати на работниците, както и заради задължения за доставка на електроенергия.

Двата иска се разглеждат в едно производство, след като Окръжният съд прецени, че са налице законовите предпоставки за служебното им съединяване.