Заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов проведе среща с представители на синдикат "Защита", в който членуват миньорите, работещи в рудник "Оброчище".

Поводът за разговорите беше възникналото ново социално напрежение, след като през този месец заплатите на миньорите отново бяха забавени. От няколко дни работниците не са допускани до работните си места от концесионера - "Евроманган".

Отново забавиха заплатите на миньорите от рудник "Оброчище"

Отново забавиха заплатите на миньорите от рудник "Оброчище"

Тази сутрин миньорите от първата смяна не са били допуснати да слязат в мината

На срещата е взето решение експерти от Министерството на енергетиката да проверят на място техническото състояние на съоръженията, за да се предотврати наводняване на рудника в периода на престой.

От концесионера ще бъде изискана писмена информация за това какви приходи очаква, кога ще се разплати с работниците, кога ще бъде възстановена работата на мината и други.

Временно прекратяват концесията на мина "Оброчище"

Временно прекратяват концесията на мина "Оброчище"

Заповед за това е издала министър Теменужка Петкова

Припомняме, заради забавяне на концесионни плащания в размер на около 205 хил. лева, концесионният договор бе временно спрян на 5 юни тази година. Това стана със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Тогава на концесионера беше даден 14-дневен срок, за да погаси задълженията си по договора. Към днешна дата концесионните плащания са изплатени изцяло.