За пореден път са забавени заплатите на работниците от мангановата мина в Оброчище. В петък е трябвало да им бъдат изплатени трудовите възнаграждения за месец юни.

Тази сутрин миньорите от първата смяна не са били допуснати да слязат в мината по нареждане на генералния директор на концесионера "Евроманган" Дейвид Уелингс, съобщи БНР. Уелингс се опасявал да не подновят за трети път тази година своята стачка под земята.

Припомняме, преди 3 седмици временно бе спряна концесията на мина "Оброчище" поради установено нарушение. Заповедта е на министър Теменужка Петкова.

Мотив за прекратяването е "неизплащане на концесионното възнаграждение", въз основа на което се спира действието на договора за предоставяне на концесия за манганови руди чрез добив от находище "Оброчище - Северозападен участък".

През месец октомври Министерството на енергетиката е изпратило писмо до концесионера - "Евроманган" АД за доброволно изпълнение на задължението. Въпреки това, към 30-ти май 2017 г. неизплатените концесионни такси са в размер на близо 205 хил. лв.

На 4 юни премиерът Бойко Борисов се ангажира лично да бъде анализиран юридически концесионния договор от работна група на Министерството на енергетиката.

Временно прекратяват концесията на мина "Оброчище"

Временно прекратяват концесията на мина "Оброчище"

Заповед за това е издала министър Теменужка Петкова

Тогава работниците настояваха за изпълнение на колективния трудов договор, който предвижда редовно изплащане на заплатите им, осигуряване на топла храна или на ваучери, осигуряване на работно облекло или, ако неизпълнението продължи, разваляне на концесионния договор.