Година и три месеца миньорите от мангановата мина "Оброчище" не са получавали заплати. Рудникът е отдаден на концесия на дружеството "Евроманган", съобщи БНР.

След една седмица без ток, днес електрозахранването в мината е възстановено, но рудникът е започнал да се наводнява

17 миньори от рудник "Оброчище" протестират под земята

17 миньори от рудник "Оброчище" протестират под земята

Те са в добре укрепената зона

Почти 80 са работниците, които не са получавали заплати от месец септември миналата година. Част от тях са подали молби за напускане, но и това се оказва проблем, каза инж. Величко Станчев, който е назначен като охрана на труда.

Станчев заяви, че няма връзка с ръководния състав на компанията. "Аз и да отида до там, няма кой да намеря да ми попълни документите, при кой да си пусна молбата, да получа заповед за освобождаване. Доколкото знам от колегите, които отводняват в момента, рудникът е със спрян ток. Предполагам, че водата започва да пълни галериите", каза инж. Станчев. 

Спират тока в мина "Оброчище" заради дългове

Спират тока в мина "Оброчище" заради дългове

Непогасените задължения са над 164 000 лева

Административният мениджър Тереза Данкова отказа да обясни защо е спрян токът в мината и не са изплатени заплатите на работниците. Тя подчерта, че мината е частна собственост - на "Евроманган".

Проблемите в единствената манганова мина в България продължават повече 2 години.

Реално добивът е спрян през 2017-а година. От началото на 2019 година е заведено и дело за обявяването на мината в несъстоятелност. Почти 10 са служителите, които все още ходят на работа там.

Припомняме, че мангановата мина "Оброчище" е една от четирите в света и най-голямата в Европа. Финансовото й състояние от години е нестабилно, а Министерството на енергетиката вече два пъти временно прекратява правомощията на концесионера "Евроманган". Също така, още през февруари работниците на "Евроманган" АД заявиха, че от юли 2018 г. не са им изплатени заплатите. Дължимите суми за електроенергията на рудника се заплащат със закъснение.

На 11 септември Окръжният съд в Добрич реши делото за обявяване в несъстоятелност на мангановата мина Оброчище да продължи в края на октомври. На заседанието за последен път задължи концесионера на мината край село Църква "Евроманган" АД да представи нужната документация по делото за откриване на производство по несъстоятелност. Искането е внесено заради неизплатени заплати на работниците, както и заради задължения за доставка на електроенергия.

Двата иска се разглеждат в едно производство, след като Окръжният съд прецени, че са налице законовите предпоставки за служебното им съединяване.