Аз проследих Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), от който разбрах, че нашата армия е в лошо състояние, че нейното модернизиране не отговаря на предизвикателствата, които са в момента за сигурността, но това рязко контрастира с идеята ние да се защитим сами. И в момент, в който светът обсъжда Украйна и кризата в Украйна, която е заплаха за сигурността, и на Европа, и на Черноморския регион, и за стабилността в НАТО, КСНС не излиза с позиция по тази криза и най-важното - за рисковете от тази криза за българската национална сигурност. Това заяви в ефира на bTV бившият външен министър Надежда Нейнски. Тя допълни, че е очаквала КСНС да излезе с много стабилна национална позиция по темата и подчерта, че е много важно позицията на България да бъде единна.

Нейнски цитира изказване на президента на САЩ Джо Байдън, според когото сигналите са много разнопосочни и няма потвърждение, че руските войски се изтеглят. "Може да се счита, че правят маневри. Те не бързат да правят заключения от това, което беше заявено от руската страна. В самото си изказване той казва, че НАТО и неговите съюзници, сред които са Съединените щати, се готвят за всякакви варианти", каза още тя.

Румен Радев: Заплаха на сигурността ни има

Румен Радев: Заплаха на сигурността ни има

Да мислим за проблемите на армията през цялото време

Едно от най-важните неща в изказването на американския президент е, че чл. 5 ще бъде приложен за всяка една страна членка на НАТО без изключение, отбеляза Надежда Нейнски.

Според нея все още и дипломацията остава отворен вариант за разрешаване на конфликта.

Нейнски посочи, че се обмислят сериозни мерки за реакция в случай на нахлуване на Русия в Украйна, сред които много тежки финансови санкции и резолюция в Съвета за сигурност на ООН. "Това ще бъде и много тежък репутационен удар върху Русия, защото тя наистина ще изпадне в изолация", отбеляза Надежда Нейнски.

Захарова: САЩ никога не са плащали за защита на свободата

Захарова: САЩ никога не са плащали за защита на свободата

Така отговори на Джо Байдън

По думите й много анализатори смятат, че Русия няма да нанесе военен удар срещу Украйна заради евентуалните финансови сакции, международна изолация и опасността от възникване на напрежение в самата Русия, тъй като много от хората там считат украинците за много близки до тях хора, в следствие на което може да пострада и авторитетът на Путин.