Трите момчета, които се изгубиха в Стара планина, са постъпили абсолютно безотговорно и неразумно. Около това мнение се обединиха в предаването „Тази сутрин" по БиТиВи планинският спасител Иван Драгошинов, проф. Христо Пимпирев и журналистката Лиана Панделиева. Именно Драгошинов е човекът, приел сигналите за изчезването и за намирането на младежите. Когато те се обадили в Планинската спасителна служба в събота вечерта казали, че виждат връх Ботев и светлините на Карлово. Планинският спасител не можел да приеме тази информация за чиста монета, защото според него това е невъзможно.

Акцията в Стара планина - тест за действия в кризисни ситуации
Още...

От обаждането не станало ясно накъде са тръгнали момчетата, но веднага са им дадени инструкции. Те обяснили, че са видели някакъв заслон и били посъветвани да се върнат нагоре към него. Младежите обаче не послушали спасителите. Планинските спасители са ги помолили да стоят на място, където има обхват на мобилните телефони и да контактуват единствено с тях, за да пестят батериите. За жалост момчетата и тези препоръки не изпълнили. Иван Драгошинов им казал, че предава информацията на колегите си от Карлово и Калофер и те поемат нещата в свои ръце, защото познават района.

Той посочи, че 36 лева струва годишната планинска застраховка, като се добави и хеликоптер цената става 40 лева. Около 20 000 лева на човек струва спасителната операция. Според ценоразписа на БЧК акция за издирване в планината е 40 лева на час, а с използване на хеликоптер е 2800 лева на час.

По думите на Драгошинов младежите още от самото начало са се държали безотговорно и това поведение е продължило през цялото време. Сигналите, които подавали били хаотични, защото не знаели къде се намират. Не може да се качиш на лифта както си облечен градски и да тръгнеш на поход. Това е подценяване на планината и подигравка, категоричен е планинският спасител. По думите му има липса на планинарска култура. Изгубените момчета приемали информацията от планинските спасители, но след това отказвали да изпълнят препоръките.

 

В продължение на 4 дни спасителите си задавали много въпроси, но не намирали логичен отговор. Младежите провели много разговори с бащата на единия от тях, изпращали и SMS-и, които не щадят батерията на телефона. Последното обаждане от тях било, че са добре и са преспали в пещера.

ПСС е една много добре смазана машина. Моментално реагирахме на сигнала, каза още Иван Драгошинов. Първия ден в спасителната акция са участвали 25 души, но в следващите дни  броят им се увеличавал непрекъснато.

Когато успели да стигнат до ВЕЦ-Тъжа момчетата искали да наемат кола от Тъжа, за да отидат до Калофер, тъй като били много изморени и гладни. Когато му казали това при обаждането си вчера, Драгошинов ги помолил да останат този път на мястото, на което са. „Когато ръководителят на акцията каза: Намерихме ги, край на акцията, целият Балкан въздъхна", каза още планинският спасител.

Според проф. Христо Пимпирев постъпката на младежите е неразумна, но те не могат да бъдат съдени или квалифицирани като престъпници. „По-добре ли е да бяха в дискотека и да се ръгат с ножове", пита той. Пробойните идват още в училище, тъй като не се правят преходи, не се обяснява на децата как да реагират, само седят по дискотеките и постъпват безотговорно. По думите му човешкият живот е най-ценното нещо и е цяло щастие, че младежите са живи, защото само едно подхлъзване е можело да им коства живота.

Според него Кугарите трябва да тренират в такава сложна обстановка, а не само да стоят на пистите. В планината и най-опитният планинар може да се загуби. Свалям шапка на всички хора, които са отишли да участват в издирването, допълни проф. Пимпирев.

От своя страна в предаването журналистката Лиана Панделиева защити написаното от нея самата във фейсбук. В нейн пост тя ги нарекла кретени и говедца. Категорично не смята да се извинява на родителите на младежите заради думите си. Според нея е недопустимо хора, които вече не са деца, да тръгнат към Балкана по гуменки и тениски, защото им е скимнало и в резултат на това да се сформира най-голямата по рода си акция у нас.

Журналистката посочи, че гневът й е насочен към това, че тези хора ще се превърнат в герои,  както и към липсата на поемане на отговорност. Тези млади мъже трябва да се извинят на всички нас, защото подлудиха държавата, категорична е Панделиева. Предлагам да открият набирателна кампания за деца, нуждаещи се от средства, за да измият глупостта си, каза още журналистката. Тя е на мнение, че младежите трябва да поемат отговорност за глупостта си.

По-късно пред журналисти във Велико Търново Мария Иванова, майката на Веселин Иванов - единия от тримата младежи, заяви, че момчетата не са имали намерение да се качват в планината. Именно заради това те били неподготвени. Намерението им било само да отидат до водопада „Райското пръскало" в подножието на връх Ботев, обясни Иванова, цитирана от БТА.

Младежите от самото начало са объркали екопътеката, която би трябвало да ги изведе до водопада, след това изгубили маркировката и окончателно се изгубили в гората.
Докато са имали телефонна връзка, са позвънили на телефон 112, но не са могли да дадат точно описание на местността, в която се намират. Вървели са през цялото време в подножието на върха, като са следвали речно корито.

Иванова обясни, че не са могли да запалят огън, за да сигнализират за местонахождението си, защото още първата вечер е имало градушка и единствената им запалка се намокрила.
„Пили са вода от водопадите, които са били по пътя и затова са оцелели, защото тя е хранителна вода. Не са се отчайвали", отбеляза майката на Веселин Иванов.

Мария Иванова определи здравословното състояние на сина си като добро, но посочи, че вследствие на инфектирана рана на ръката, той е с температура и продължава да спи.

„Не съм аз човекът, който може да каже каква е стойността на разходите по спасителната операция, но ако се наложи ще търся начин да ги възстановя", категорична е тя.
Майката на момчето благодари на всички институции и хора, които са се включили в издирването.

Списък на видовете помощ, оказвана от планинските спасители към БЧК

No

Видове помощ

Цена лв

1

Нещастен случай в планината

557

2

Нещастен случай на ски-писта

400

3

Акции за търсене

724

4

при повече от 24 часа

40/час

5

Акция при лавинно нещастие

955

6

при повече от 48 часа

40/час

7

Транспортиране на пострадал със специални спасителни средства на ПСС

160

8

Транспортиране на мъртвец

280

9

Поръчка за издирване

90

10

Първична мед. помощ в спасителен пост или база на ПСС

30

11

Акция с използване на хеликоптер

2800/час