37,32 лева е месечната вноска за задължителното здравно осогуряване от 1 януари 2024 г. за хората, които я плащат сами (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не упражняват трудова дейност като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване. Това става ясно от съобщение на сайта на Националната агенция за приходите (НАП). До момента вноската беше 31,20 лв.

От началото на годината е увеличен минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се и в момента той е 933 лв. Съсласно Закона за здравното осигуряване неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен доход за самоосигуряващите се лица. Така здравноосигурителната вноска за тях се изчислява в размер на 8% върху месечен осигурителен доход не по-малко от 466,50 лв. и не повече от 3750 лв. месечно.

1516,41 лв. е средният осигурителен доход за месец ноември 2023 г.

1516,41 лв. е средният осигурителен доход за месец ноември 2023 г.

Това уточниха от НОИ

Срокът за плащане на вноските е до 25-то число на месеца след този, за който се отнасят. Вноската за януари 2024 г. трябва да бъде платена най-късно до 25 февруари т. г. или в първия следващ работен ден, тъй като тази дата се пада в неделя. Хората, които трябва сами да плащат здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7. Тя се подава електронно с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез Портала за електронни услуги или в офис на приходната агенция в същия срок. Здравноосигурителните права се прекъсват, ако не са внесени повече от три месечни вноски в рамките на 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца предо този, в който лицето потърси медицинска помощ за сметка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Прекъснатите здравноосигурителни права се възстановяват при заплащане на всички вноски за последните 60 месеца, считано от датата на плащането. Справки за здравноосигурителния статус и за неплатени здравноосигурителни вноски могат да се правят чрез електронна услуга със свободен в Портала на НАП. Справка за здравния статус гражданите могат да направят денонощно и на телефон: 0700 18 700 (на цена, съгласно тарифата на съответния оператор). Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски.

Приеха на първо четене Закон за здравното осигуряване

Приеха на първо четене Закон за здравното осигуряване

Законът влиза със задна дата - 12 юли