Националната агенция по приходите пусна и второто приложение, чрез което всеки гражданин може да разбере какви негови лични данни са били неправомерно разпространени при хакерската атака над базите на данни на НАП в средата на юли месец.

Електронната услугата е публикувана в специално разработен сайт, чрез който НАП ще продължи да информира засегнатите лица.

Справката за това какви лични данни са били неправомерно разпространени може да се направи на адрес: https://check.nra.bg/. Проверката изисква въвеждане на персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НАП, или квалифициран електронен подпис (КЕП), който съдържа ЕГН.

Информация за типа лични данни, които са били неправомерно разпространени, гражданите могат да получат и във всички офиси на НАП след представяне на документ за самоличност.

В НАП изобщо нямало разписани правила за защита на личните данни

В НАП изобщо нямало разписани правила за защита на личните данни

Това установи проверката на Комисията за защита на личните данни

За българските граждани, които не разполагат с ПИК и КЕП, а живеят дългосрочно в чужбина и заради това нямат възможност и да посетят офис на НАП, има телефонен номер за връзка с НАП от чужбина - +359 2 9859 6801. Експерт на НАП ще отговаря на въпросите на гражданите, след като зададе контролни въпроси за идентификация.

Обща информация за чуждестранните лица е публикувана в английската версия на създадения по темата сайт. Чуждестранните лица, за които има разпространени лични данни, ще бъдат уведомени от данъчната си администрация.

Новата надградена услуга, предоставяща информация за неправомерно достъпените и незаконно разпространени лични данни, замества съществуващата досега проверка, която се извършваше с ЕГН и телефонен номер.

Припомняме, в средата на юли месец стана ясно, че от базата данни на НАП са източени лични данни на над 5 милиона български граждани. Течът на данни предизвика проверка на Комисията за защита на личните данни, която завърши с решение за глоба от 5.1 млн.лв. От НАП обаче заявиха, че ще обжалват решението. Вчера по време на изслушването на шефа на КЗЛД във временната ресорна парламентарна комисия стана ясно, че системите за защита на данните на НАП не са обновявани повече от 10 години.

Първоначално от НАП пуснаха приложение за проверка чрез ЕГН, което даваше информация на гражданите единствено дали са в списъците с изтекли данни. Едва сега се предоставя опция за по-детайлна информация.

Проверете дали са ви изтекли данните от НАП

Проверете дали са ви изтекли данните от НАП

НАП пусна приожението за проверка

Въпреки че шефът на НАП Галя Димитрова така и не прекрати отпуската си по време на скандала с теча на лични данни, от агенцията бяха уволнени като наказание двама служители от IT отдела. Финансовият министър Владислав Горанов защити ръководството на агенцията.

По случая с източването на лични данни са обвинени три души собственикът на ТАД груп Иван Тодоров, изпълнителният директор на фирмата Янков и служителят Кристиян Бойков.