Рязко увеличение на тежките пътнотранспортни произшествия отчитат през последните дни служителите на "Пътната полиция".

При тези инциденти най-често загинали и пострадали са водачите и пътниците на мотоциклети и мотопеди, съобщават от пресцентъра на МВР.

От началото на 2008 г. до сега в София при 49 пътнотранспортни произшествия са загинали трима мотоциклетисти, ранени са 57.

Причините за тежките катастрофи най-често са движение с несъобразена скорост, отнемане на предимство, движение в насрещното платно, неправилно движение по пътното платно или преминаване на червена светлина на светофара.

В повечето случаи загиналите са управлявали без предпазна каска и са били без необходимата квалификация за управляваното МПС, отчитат пътните полицаи.

Според специалистите, ако водачите на мотоциклети и мотопеди са били с каски по време на катастрофа, шансовете им да са живи се увеличават многократно.

Изискването за включена къса светлина и в светлата част на денонощието и задължителното ползване на защитни каски по време на движение повишават сигурността на мотористите.

Водачите на мотоциклети и мотопеди трябва да спазват правилата за безопасно движение, да пазят участниците в пътното движение и самите себе си, призовават от "Пътна полиция".