Образите на две белошипи ветрушки вече красят централната фасада на ОУ "Иван Вазов", Свиленград. За по-малко от седмица Венцислав Йосифов и Иво Илиев от художествения екип на 140 идеи завършиха съвременния стенопис. Графитът представя един от най-редките видове птици в България и емблематичен вид за района на Свиленград.

Инициативата е част от проект на Зелени Балкани "НАТУРА 2000 в България - Нови хоризонти" LIFE17 GIE/BG/371, който цели да популяризира най-голямата в света екологична мрежа - европейската, от която част е и България. Белошипата ветрушка е един от видовете, предмет на опазване в европейската мрежа. До неотдавна той беше изчезнал за страната вид. Той се "завърна" в страната, след започване на консервационна програма на Зелени Балкани, реализирана в периода 2013 - 2017г.

Снимка 522143

Източник: Зелени Балкани

Днес, белошипите ветрушки наброяват до 40 двойки, които гнездят в Модула за адаптация в село Левка, а СУ "Д-р Петър Берон" в Свиленград е другото училище, което е изрисувано с облика на защитения вид. Елена Стоева, ръководител на проект "Натура 2000 в България нови хоризонти" каза, че двете училища в Свиленград са първите от поредицата сгради в пет града, които ще бъдат изрисувани с емблематични за съответните региони видове от европейско природозащитно значение. Планираме след средата на март да започнем съвместна работа по фасадата на една от сградите на EVN в Пловдив, като още се уточняват сградите, които да бъдат изрисувани във Варна, Стара Загора и Бургас.