Българското национално радио даде сдружението "Музикаутор" на Комисията за защита на конкуренцията, съобщиха от БНР.

От ръководството на медията са пуснали искане за образуване на производство. Те искат да се разследва нарушение и да се наложи санкция на "Музикаутор".

В позицията на БНР се казва, че става дума за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне.

От радиото припомниха, че сдружението за колективно управление на права прекрати едностранно договора с БНР и забрани в ефира да звучи музика, чиито авторски права се държат от "Музикаутор".

БНР прави обществена дискусия за спора си с "Музикаутор"

БНР прави обществена дискусия за спора си с "Музикаутор"

Радиото не приема исканията на сдружението, защото са непроменени

Според генералния директор на БНР Александър Велев, "Музикаутор" нарушава принципа на равнопоставеност. Това е така, защото поставя националното радио в по-неблагоприятно положение спрямо търговските медии. Обяснението е, че от сдружението искат само от националното радио непропорционално голяма част от възнаграждението за авторски права.

Музикаутор изпратиха оферта на БНР в 18.50 ч. в петък

Музикаутор изпратиха оферта на БНР в 18.50 ч. в петък

От радиото недоволни, че е след работно време

"Сдружението изисква неколкократно повишаване на заплащаното от Радиото възнаграждение без ясни мотиви и икономическа обосновка и се възползва от по-силната си позиция, като се опитва да принуди БНР да приеме неизгодни условия", се казва още в съобщението на националната медия.

Оттам припомниха, че КЗК вече се е произнасяла, че организациите за колективно управление на авторските права са в положение, което е равностойно на господстващо.

В същото време пък изпълнителният директор на сдружението Иван Димитров покани членовете на Обществения съвет на БНР на среща. На нея трябва да бъдат обсъдени ситуацията и рисковете за всички заинтересовани страни и намиране на балансирано решение.

Това става ясно от писмо на "Музикаутор", изпратено днес. То е в отговор на декларацията на Обществения съвет, публикувана от БНР в края на миналата седмица.

В писмото се подчертава, че ръководството на радиото подвежда обществото и дискредитира обществената медия, като "тенденциозно се нарушават законите, игнорират се принципи като плурализъм и равнопоставеност".

От Музикаутор се оплакаха, че БНР подвежда аудиторията

От Музикаутор се оплакаха, че БНР подвежда аудиторията

Мая Нешкова даде безплатно най-новите си песни на радиото

Шефът на "Музикаутор" попита риторично дали не са от значение за обществото мотивите например на Митко Щерев, Тончо Русев, Кирил Маричков, Живко Колев и т.н. да не предоставят безвъзмездно своята музика на БНР.