Българската търговско-промишлена палата изразява подкрепа относно предвижданите промени в Кодекса на труда, с които се предлага въвеждането на електронна трудова книжка.

Според Палатата тази стъпка ще облекчи работодателите и служителите.

От БТПП посочват, че с предвижданите промени ще бъдат премахнати негативните последици от загуба или унищожаване на трудовата книжка или липса на някои от задължителните реквизити като подпис и/или печат. Също така ще бъдат премахнати част от недостатъците като допускане на грешки при попълването, трудното разчитане, липсата на достатъчно място за попълване и други.

С електронизиране на трудовите книжки информацията от тях ще може да бъде структурирана в национален обхват, като по този начин ще бъде повишен контролът и ще намалеят трудово-осигурителните измами.

БСК "за" електронна трудова книжка, но иска по-ясен законопроект

БСК "за" електронна трудова книжка, но иска по-ясен законопроект

Камарата настоява за експертен дебат

От Палатата посочват, че в законопроекта липсва информация в каква база данни ще се съхранява информацията от електронните трудови книжки. В мотивите е посочено че, услугата би могла да се изпълнява от е-услугите на НАП или НОИ. Според БТПП, ако бъде използвана съществуваща база данни, това ще спести значителни разходи за изграждането на една изцяло нова.

От Палатата обаче обръщат внимание, че в законопроекта липсва финансова обосновка колко би струвало изграждането и поддържането на база данни, в която да се съхранява информацията от електронните трудови книжки.

В законопроекта е посочено и че срокът за влизане в сила на промените е една година след обнародването му в Държавен вестник. От БТПП посочват, че ще е необходим срок за изграждането на регистър, макар и във вече съществуваща база данни. Според тях значително време ще отнеме и въвеждането на информацията от хартиената трудова книжка в електронния й вариант.

Създаването на електронна трудова книжка обсъждат работодатели и НПО

Създаването на електронна трудова книжка обсъждат работодатели и НПО

С приемането й се облекчават някои процедури за работодателите

В мотивите е посочено, че въвеждането на информацията от трудовата книжка в електронния регистър ще е задължение на работодателя. Палатата обаче счита, че работодателите не трябва да бъдат натоварени с цялата работа по въвеждането на данните от трудовите книжки. На мнение, е, че е необходимо по време на създаването на базата данни, информацията, която се съхранява в базите данни на НАП и НОИ, да бъде мигрирана в личните "досиета" на служителите, а работодателите да имат единствено задължението да проверят наличната информация и само при необходимост да добавят или коригират. По този начин значително ще се облекчи работата на служителите, които трябва да въведат данните от трудовата книжка. Така ще се избегне и допускането на повече грешки. Предвиденият срок от една година за влизане в сила на промените според БТПП е достатъчен, при условие че работата бъде правилно разпределена между отговорните страни в процеса.

Въпреки че Палатата подкрепя идеята за електронизиране на трудовата книжка, тя счита, че за реализирането на предложението ще е необходимо провеждането на допълнителна дискусия с участието на всички заинтересовани страни.