Проведе се извънреден Координационен съвет по водите заради ограничаването на водоползването от язовири за питейно-битово водоснабдяване с обем под 50%, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Припомняме, вчера стана ясно, че към края на ноември запълнени под 50% са язовирите "Дяково", "Асеновец" и "Ястребино".

На срещата министър Нено Димов заяви, че гарантирането на питейно-битовите нужди на населението е приоритет.

Според него ограничаването на водовземането от язовири не може да реши дългосрочно проблема, затова усилията трябва да се цели намаляване на загубите на вода и подобряване на общественото водоснабдяване.

Ограничават водовземането от язовири с обем под 50%

Ограничават водовземането от язовири с обем под 50%

Язовирите "Дяково", "Асеновец" и "Ястребино" ще се ползват само за питейно-битови цели

Екоминистърът посочи, че в момента се обсъжда европейска директива, която ще постави задача пред държавите от ЕС течовете по водопреносната система да бъдат сведени до под 23%. Ясно е, че при нас загубите са доста по-съществени и ако тази директива стане факт, ще имаме кратко време да изпълним изискванията", обясни той.

От Басейновите дирекции посочиха, че трите проблемни язовира не са единствените източници за водоснабдяване на обслужваните селища. Тяхна алтернатива могат да са подземните и повърхностни води.

Представителите на местната власт изразиха увереност, че в техните населени места няма да се стигне до воден режим, защото се ползва по-малко количество вода от разрешеното. Те подкрепиха мерките на екоминистерството водоподаването от трите язовира да се ограничи за промишлени нужди.

Търсят се 2000 хидроинженери

Търсят се 2000 хидроинженери

Младите хора искали да са в София, а язовирите са и в отдалечени райони

На съвета беше решено при установяване на наличен обем под 50% на язовирите, които се използват за питейно водоснабдяване, МОСВ да предприема мерки за ограничаване на потреблението за други цели - промишленост и енергетика и др.

Координационният съвет нареди на Басейновите дирекции да отправят предписания към ВиК операторите да актуализират списъците със стопанисваните водоизточници.

Ако водоподаването бъде ограничено, ВиК операторите трябва да преминат към резервни повърхностни и подземни водоизточници за питейно-битово водоснабдяване, за които имат издадени разрешителни от съответните Басейнови дирекции.

ДАМТН не знае актуалното състояние на критичните язовири

ДАМТН не знае актуалното състояние на критичните язовири

Отговорните за поддържката на съоръженията били собствениците им