През предстоящия зимен сезон България очаква най-голям брой туристи от Турция. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата си с представителите на турски бизнес и туристически асоциации в Истанбул, където е на двудневно работно посещение.

Вицепремиерът коментира, че кризата от разразилата се пандемия оказва своя ефект, като броят на туристите от Турция по последни данни за 2020 година е спаднал с почти 50%. Потенциалът за развитие обаче е висок и трябва да работим заедно за възобновяване на пътуванията между двете страни, поясни тя.

Ще има зимен сезон, уверява Марияна Николова

Ще има зимен сезон, уверява Марияна Николова

По думите ѝ може да се направи компромис за вечерния час на ресторантите за празниците

От Съвета за външнотърговски отношения към Министерство на търговията информираха, че турският бизнес има интерес към инвестиции в хотелиерския бранш в България, както и за предлагане на съвместни туристически пакетни програми. Представителите на Асоциация на турските туристически инвеститори отново откроиха желанието за вложения в България и посочиха, че Българо-турския форум, който ще се проведе онлайн на 17 ноември тази година ще подпомогне този процес.

От Съюза на турските хотелиери отбелязаха отличните си отношения с българските си партньори и необходимостта от развитие на транспортната инфраструктура и за увеличаване на туристопотока между двете страни.