Днес, по време на гласуването на самолетите, официално беше подпечатано управлението на ДПС. Не Борисов управлява държавата, а ДПС управлява ГЕРБ.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването "Още от деня" на БНТ, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Припомняме, че ратификацията на договора за F-16 днес мина с гласовете "за" на 124 депутати. 

БСП е против закупуването на F-16 по финансови, икономически, военнотехнически, частично и политически причини. Като финансово-икономическите мотиви тя посочи - сделката е много скъпа, над 2 млрд. лв., което надхвърля 2% от БВП.

И БСП щели да купят F-16, убеден Каракачанов
Обновена

И БСП щели да купят F-16, убеден Каракачанов

124 депутати одобриха на първо четене покупката на осем изтребителя Ф-16

"Плащането ще се извърши еднократно, тази година, вместо разсрочено и в годините, за да облекчи бюджета. За да стане това се взема нов заем и се увеличава дефицитът в бюджета. Това е твърде скъпа сделка за бедна България", каза тя и подчерта, че в същото време има много недофинансирани социални системи - здравеопазване, образование, пенсионерите, младите семейства.

Нинова определи като скандално заявеното от премиера, че той самият е настоял да се плати еднократно сега и веднага всичко накуп. Тя обясни, че изложените от него аргументи, че не искал да оставя борчове на следващото управление, са несериозни.

"Сега заемът ще бъде плащан от всички български граждани", наблегна председателят на БСП. Нинова посочи и военнотехнически причини - намалено е въоръжението, ракетите, броят на пилотите, които ще се обучават, очевидно за да се влезе в по-ниската цена.

Нинова подчерта, че в политиката се съди по две неща дали си управляващ или опозиция - бюджет и вот на недоверие. 

БСП иска президентът да свика КСНС заради теча на данни от НАП

БСП иска президентът да свика КСНС заради теча на данни от НАП

Борисов все не е компетентен да дойде да ми отговори на въпросите

Нинова коментира и друфи актуални теми, сред които случващото се в момента в НАП. Според нея се намираме в безпрецедентна ситуация и затова е призовала президента да свика КСНС за изтичането на данни от НАП.

Ситуацията в момента е много притеснителна, заяви тя. Според нея управляващите я подценяват и неглижират умишлено, защото са притеснени. Тя подчерта, че вече официално е излязла информация, точно какви данни са изтекли - имена ЕГН-та, адреси, имейли, банкови преводи, сметки, лични карти.

Политическата ми оценка е - корупция и некадърност. Над 2 млрд. лв. се вложиха в електронното управление и резултата го виждаме. Свидетели сме и на безотговорност и безхаберие в момента, каза Нинова.

По думите ѝ, за да помогнем на тези, които сега са застрашени, трябва да има разум - правителството да приеме, че сме в тежка криза и това е сериозен удар по националната сигурност и да се чуе какво предупреждават IT специалистите от няколко дни, колко опасно може да е това за всеки - да се прехвърли имот, да се издаде фалшиво пълномощно, да се изтегли кредит от наше име. 

Нинова заяви, че БСП е силна опозиция, изработила е алтернатива.

Тя подчерта, че "Визия за България" е била създадена заедно именно с хората на над 500 срещи. По думите ѝ има резултат от това - 50 000 гласа отгоре на европейските избори и още едно евродепутатско място и БСП е на 5-то място сред социалистическите и социалдемократическите партии в ЕС. Тя категорично отрече твърденията, че предложенията на БСП за преизчисляване на пенсиите, за намаляване на ДДС за лекарства и храни от първа необходимост и други социални мерки са полулизъм. Нинова обясни, че левицата години наред седи зад тях и се бори, а много такива мерки са приети в редица европейски държави.

ВМРО подкрепя ветото на Румен Радев

ВМРО подкрепя ветото на Румен Радев

Не виждам в случая защо ние трябва да се съобразяваме с ГЕРБ, смята той

Управляващите заедно с ДПС приеха 1 лев финансиране на партии и отварянето за финансиране към бизнеса и президентът наложи вето на второто. Двете са свързани - обясни тя. По думите й основната мишена е БСП.

Били сме и в по-трудни ситуации, ще се справим. Днес върнахме част от наддадената субсидия. ГЕРБ правят грешка, защото не познават психологията на БСП. В трудни моменти партията се мобилизира страхотно и хората са готови да работят без заплати, да дават дарения", заяви председателят на БСП.

Президентът насрочи местните избори за 27 октомври

Президентът насрочи местните избори за 27 октомври

Указът на държавния глава е на основание чл. 98, т.1 от Конституцията

Червеният лидер коментира и предстоящите местни избори. 

Корнелия Нинова подчерта, че залогът за БСП на местни избори е голям. "Те са най-важни, защото са най-близко до хората и решават техните най-наболели проблеми, дават възможност да правиш социална политика", коментира тя.

По думите й БСП е първата пария, която вече е обявила кандидати за кметове.