За четвърта поредна година Стара Загора отчита ниски нива на замърсяване от фини прахови частици, това стана ясно днес по време на проведеното заседание на Програмния съвет за оценка и управление качеството на атмосферния въздух към Община Стара Загора. На заседанието беше обсъден и приет отчет за изпълнение през 2020 година на мерките за подобряване на качествата на атмосферния въздух.

Зам.-кмет Йордан Николова коментира, че Община Стара Загора работи по изпълняване на проект по програма LIFE на ЕС "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" за подмяна на отоплителните уреди на домакинствата с по-екологични такива. Сключен е договор за реализация на проект "Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в град Стара Загора" по ОПОС. По проекта ще бъдат доставени нови 33 електрически автобуса и 18 двойни зарядни станции като вече има избран изпълнител.

София и Стара Загора са с най-мръсния въздух в ЕС

София и Стара Загора са с най-мръсния въздух в ЕС

Мръсният въздух в столицата струва 2,5 млрд. на година

По време на срещата стана ясно още, че се предвижда разширение на честотата на машинно миене на улиците през цялата година. Одобреният отчет от Програмния съвет за изпълнение през 2020 год. на "Актуализирана програма за намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух (ФПЧ10) и достигане установените норми на територията на град Стара Загора" ще бъде внесен за приемане от Общински съвет - Стара Загора.

В заседанието на програмния съвет участие взеха още Росица Копривчина, - директор дирекция "Транспорт, чистота и екология" в Община Стара Загора, Пламен Йорданов - началник отдел "Екология и гори", както и представители на институции и НПО: РИОСВ - Стара Загора, РЗИ - Стара Загора, Тракийски университет, Търговско промишлена палата Стара Загора, Сектор ПП към ОД на МВР - Стара Загора, СНЦ "Зелени Балкани" и СНЦ "Гражданско обединение - Стара Загора".

Припомняме, че само преди 4 месеца София и Стара Загора бяха обявени за градовете с най-мръсния въздух в ЕС.

По повод мръсния въздух в столицата от "Грийнпийс" - България решиха да подарят преспапие, пълно с мръсен въздух на кмета Йорданка Фандъкова.

На 3 февруари 2020 година ЕК отново съди България заради мръсния въздух.

На 10 февруари 2021 в парламента депутатите приеха на първо четене закона за чистотата на въздуха.

А преди два дни смог отново затисна столицата.