От днес стартират 72-часовите проби на новата мобилна автоматична станция за измерване показателите на атмосферния въздух на територията на Столична община. Мобилната автоматичната станция отговаря на всички европейски стандарти, сертифицирана е и по този начин Столична община гарантира допълнителна информация, която ще може в реално време данните, обясни заместник-кметът на София Десислава Билева.

Доставката на мобилната станция се осъществява изцяло с бюджета на Столична община и цели подобряване дейностите на качеството на въздуха.

Билева посочи, че на всеки пет секунди данните се събират на сървъра, информацията от който ще може да бъде предоставена на всеки гражданин от сайта на Столична община. С новата мобилна автоматична станция се допълва инструментариумът за измерване показателите на атмосферния въздух. Преимуществото на мобилната станция е, че ще може да бъде използвана при всякакви случаи.

Измерват качеството на въздуха в Троян с мобилна станция

Измерват качеството на въздуха в Троян с мобилна станция

Това ще продължи 2 седмици

Мобилната станция ще работи 24 часа без прекъсване и ще бъде позиционирана на различни точки на града. Когато има сигнали и аварии, ще може да бъде премествана на съответните места, обясни Билева и допълни, че всички институции помагат за подобряване качеството на атмосферния въздух.

На въпрос на News.bg какво е качеството на атмосферния въздух на територията на столична община от началото на годината, Билева отбеляза, че за втора поредна година средногодишната норма от 40 микрограма е в рамките на допустимото.

Проблем остава средноденонощната норма, която е 50 микрограма.

Действията и мерките, които прилага Столична община, доказват, че работят активно, каза тя и увери, че резултатите за това са факт. Без засилен контрол, всичко за което говорим е невъзможно, подчерта зам.-кметът.

Приеха на първо четене закона за чистотата на въздуха

Приеха на първо четене закона за чистотата на въздуха

Предвижда се ограничаване на движението на замърсяващи превозни средства

По отношение на нискоемисионните зони и какво ще се случва напрактика с колите, Десислава Билева обясни, че за да бъдат въведени ниско емисионни зони трябват да има технически средства, които да могат да отчитат зоните, за да може да се ограничи навлизането на моторните превозни средства. Затова сега, когато се прави годишен технически преглед на моторните превозни средства, на тях ще бъде залепен еко стикер от първа до пета категория.

На 3 февруари 2020 година ЕК отново съди България заради мръсния въздух.

На същия ден бе отчетено, че София трета в света по мръсен въздух.

Днес в парламента депутатите приеха на първо четене закона за чистотата на въздуха.