Няма хаос със "зелените коридори". Това увери пред Нова телевизия директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Кирилов бе категоричен, че не може да се говори за хаос, а за изключително добра организация за ваксинация на много хора.

Пуснаха отново "зелените коридори" за ваксиниране

Пуснаха отново "зелените коридори" за ваксиниране

С условие – само ако няма желаещи от приоритетните групи от първа до четвърта фаза

"Флаконите са многодозови и трябва да се използват много рационално. Необходимо е да се реагира в рамките на часове. Това, което видяхме, като неприятен опит, е, че част от желаещите да се ваксинират, не идват в обявените часове. Това създава изключително затруднение. За да не изхвърляме ваксини, е по-добре да са в "зелените коридори", отбеляза Кирилов.

За възрастните хора той обясни, че освен личните лекари, те могат да използват големите пунктове в болниците, както и "зелените коридори" за ваксинация.

Относно временното спиране на "зелените коридори" за ваксините Кирилов каза, че това е било най-разумното решение в момента, тъй като част от производители забавят или намаляват доставките на ваксините.

Връщат "зелените коридори" при по-големи количества ваксини

Връщат "зелените коридори" при по-големи количества ваксини

Това съобщи директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов

"Договорът с AstraZeneca е сключен от Европейската комисия. Всички клаузи по този договор са договорени именно от ЕК. Това, което е изключително важно, е, че беше осигурена една сигурност на производителите чрез предварително финансиране. Това, което виждаме, е, че те не изпълняват своите ангажименти, а дори променят количествата, които подават като информация, че ще бъдат доставени. Това беше повод за реакция от здравното министерство", разясни Кирилов.

Кирилов съобщи, че до 2-3 месеца руската ваксина "Спутник V" може да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата.

"Изключително активно се работи към одобрение на руската ваксина. Очакваме развитие в най-скоро време. Ако научните консултации приключат в близките седмици, ще са необходими 2-3 месеца. Същите са условията и за китайската ваксина", обясни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.