Няма опасност от фалит на ВиК-Сливен, защото основния кредитор е държавата, чрез НАП и Басейнова дирекция. Това коментира кметът на Сливен Стефан Радев по повод изказването на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, че заради лошото управление дружеството е пред финансов колапс, съобщиха от БНР.

Припомняме, че на 15 февруари екоминистърът заяви, че има ВиК дружества, които работят великолепно и с изключително добри показатели, сред които Враца, Габрово, Бургас и Стара Загора.

Дупница, Перник и Сливен са ВиК-тата, които трябва да бъдат най-печелившите в България, а те са пред фалит.

Емил Димитров: Има ВиК дружества пред фалит

Емил Димитров: Има ВиК дружества пред фалит

Вода за Перник ще има, когато тръгне водопроводът, обясни той

Според кметът Радев, лошото финансово състояние на ВиК се дължи и на нарасналото потребление на електроенергия, заради включването на помпите около река Тунджа, с които се подава вода за Сливен, след като язовир "Асеновец" достигна до критични нива.

Радев бе категоричен, че със създаването на ВиК холдинг ще бъде увеличен капитала на сливенското дружество и то ще може да разплати задълженията си.

Кметът заяви, че е доста по-скъпо използването на помпи за водоснабдяване. Той посочи разходът може да достигне до 300 хиляди лева на месец допълнително за ел. енергия, ако се използва само помпажна вода за водоснабдяването на града, което е много сериозна сума за година.